147

مواد معدنی مورد نیاز بدن

|
0 دیدگاه
asimilacion-vitaminas1

مواد معدني ضروري براي بدن را بشناسيم و در مورد هر يك بیشتر بدانیم.۱- كلسيم (Ca): كلسيم در تشكيل استخوانها و دندانهاي قوي مورد نياز است، همچنين نقش مهمي در انعقاد خون و تنظيم قابليت تحريك اعصاب و عضلات را برعهده دارد.
وقتي كلسيم به مقدار كافي در بدن وجودداشته باشد بدن ما قادر است ما را درمقابل، حساسيتها، ويروسها و خرابي دندانها محافظت كند.
كمبود كلسيم مي تواند موجب نرمي استخوانها، درد پشت، پوكي استخوان، استئومالاسي، بي خوابي، تحريك پذيري، عصبانيت، حساس شدن، اختلال ضربان قلب، سوء هاضمه، انقباضات شكمي، يبوست، سندرم پيش قاعدگي و انقباضات رحمي گردد.
Ca در صورتي كه فرد استراحت مطلق داشته باشد و يا از رژيم غذايي بر پروتئين استفاده كند، از استخوانها كنده مي شود بنابراين كساني كه رژيم بر پروتئين دارند لازم است كه جهت افزايش Ca، از قرص كلسيم استفاده نمايند.
Ca مي تواند به عنوان ضد درد استفاده شود و يا بعضي از متخصصين توصيه مي كنند كه كلسيم و Vit D يك هفته قبل از قاعدگي و يا شروع زايمان مورد استفاده قرار گيرد.
Ca در موادي چون، شير، پنير، آب گوشت، سبزيجات، تخم مرغ و غذاهاي حاوي استخوان وجود دارد.
۲- منيزيم (Mg): منيزيم براي توليد و انتقال انرژي، انقباض عضلات، قابليت تحريك اعصاب و سنتز پروتئين ضروري است . همچنين در عملكرد تعدادي از آنزيمها به آنها كمك مي كند.
كمبود منيزيم باعث پرشها غير عادي عضلات، لرز و تكانهاي ناگهاني، تشنج و هذيان مي شود. بي خوابي، نامنظمي ضربان قلب، انقباض عضلات پا و ساق پا و خيس كردن تخت نيز مي تواند اتفاق بيفتد. همچنين ممكن است باعث رسوب كلسيم در شريانها و تشكيل سنگهاي كليوي نيز گردد.
علائم عصبي به هنگام كمبو دمنيزيم افسردگي، كم شدن حافظه، گيجي، عدم آگاهي، بيش فعالي، حساس بودن بيش از حد، اضطراب و افزايش حساسيت به سر و صدا مي باشد.
مشكلات جنيني مثل اختلالات مادرزادي، رسوب كلسيم و ساير اختلالات سلولهاي قلبي نيز ديده مي شود و نوزاد ممكن است از بي اشتهايي و تشنج رنج ببرد و يا حتي دچار مرگ پيش از تولد گردد. در آرد سفيد ۲۰% منيزيم و در برنج بدون سبوس ۱۷% منيزيم وجود دارد.
منيزيم در شير، تخم مرغ؛ سبزيجات، غذاهاي دريايي و حبوبات وجود دارد.

۳- پتاسيم (K) : جهت تنظيم pH خون، نگهداري تعادل آب، اسيدي كردن ادرار و كمك به انتقال عصبي و انقباضات عضلاني بسيار مؤثر است.
كمبود پتاسيم موجب حساس شدن اعصاب، عدم هشياري رواني، خستگي، بي خوابي، ضعف عضلاني، نبض نامنظم، يبوست، كرمپ عضلاني، كم شدن قند خون، اغما و بي ميلي مي شود. مصرف ديورتيكها مي تواند موجب كاهش پتاسيم شود.
پتاسيم در حبوبات، پوست گندم، آرد سويا، آجيل، همة ميوه ها و سبزيجات وجود دارد.
۴- مس (Cu): مس كمك به رشد مغز، استخوانها، اعصاب و بافت همبند مي نمايد. نبود مس مي تواند باعث خلل و فرج دار شدن استخوانها، كاهش موها، انهدام غلاف ميلين اعصاب، صدمات قلبي و آنمي شود.
كمبود مس در جنين مي تواند باعث توقف رشد، پيگمانتاسيون، آنمي، نرم شدن استخوانها، كوچك ماندن مغز و مرگ و مير قبل از تولد شود.
كمبود مس بسيار نادر است در حاليكه افزايش ميزان مس مي تواند سمي باشد. لوله هاي اب مس، بخصوص لوله هاي جديد يا حتي قديمي آن در مناطقي كه آب سبك و اسيدي است ممكن است ميزان مس را افزايش دهد. زناني كه قرصهاي ضد بارداري استفاده مي كنند و يا از بعضي روشهاي ضد بارداري كه حاوي مس هستند استفاده مي كنند،ممكن است باعث تجمع مس در بدن شوند و يا كساني كه از تزئينات مسي به كار مي برند و يا وسائل آشپزخانه مسي دارند نيز مي توانند باعث افزايش ميزان مس در بدن شوند جهت پيش بيني ميزان مس در بدن از ميزان مس موجود در موي افراد استفاده مي شود. در آرد سفيد ۳۷% و در برنج بدون پوست ۷۵% مس وجود دارد. مس در حبوبات، كبد، كليه، مغز، سبزيجات، قارچ، ژلاتين، خمير مايع خشك، صدف خوراكي، آجيل و دانه ها وجود دارد.

۵- آهن (Fe): جهت ساخته شدن هموگلوبين كه مادة اصلي گلبول قرمز است و اكسيژن را در خون حمل مي كند، آهن مادة ضروري است. آهن به مقاومت در برابر عفونت كمك مي كند. كم شدن آهن مي تواند باعث ضعف، تنگي نفس، خستگي شديد، افسردگي،گيجي و كاهش حافظه شود. كمبود آهن درجنين مي تواند باعث اختلال در چشم، استخوان و مغز و مرگ جنيني شود. كمبود آهن در مردان شايع نيست ولي در زنان به هنگام قاعدگي و زايمان بسيارت شايع است و كمبود آن در كودكان درحال رشد باعث افزايش عفونت در مدرسه مي شود. كساني كه به دفعات زياد مبادرت به اهداء خون مي نمايند نيز تحت خطر كمود آهن قرار دارند. آهن در گوشت، جگر، زرد آلو، قلوه، حبوبات، ملاس يا شيره، تخم مرغ، صدف درياي و ميوه هاي خشك وجوددارد.
۶- منگنز (Mn) منگنز براي فعاليت تعداد زيادي از آنزيمها و مصرف چربيها ضروري است. براي رشد و تكامل استخوانها و توليد مثل، متابوليسم چربي و تعديل حساسيت عصبي ضروري است منگنز در ساختن و انهدام سيكل پروتئين سازي و اسيد نوكلئيك اهميت دارد و در فعال نمودن بسياري از آنزيمها مثل آرژيناز (براي تشكيل اوره) و بعضي پپتيدها (كه باعث هيدروليز پروتئين در روده مي شوند) ضروري است. منگنز ممكن است در ابراز علاقه مادر به فرزند و محافظت و حمايت ذاتي مادر از بچه ضروري باشد. چون در ترشح آنزيمهاي خاص كه علائق مادري را افزايش مي دهند منگنز نقش مهمي ايفا مي نمايد منگنز در تشكيل تيروكسين كه از غده تيروئيد ترشح مي شود اهميت دارد. مطالعات انجام شده بروري حيوانات نشانگر اختلال در تشكيل گوش داخلي و اختلالات استخواني بدنبال كمبود منگنز مي باشد. همچنين كاهش هماهنگي، لرز، افزايش حساسيت، اختلالات قلب و اشكال در يادگيري نيز پيش مي آيد.
بدنبال آزمايش برروي موي كودكاني كه دچار كمبود منگنز بودند، بيش فعالي، صرع و آلرژي نيز ديده شده است. افزايش سرب موجود در آب يا هوا مي تواند باعث كاهش منگنز در بدن شود. در آرد سفيد فقط ۱۲% و در برنج بدون پوست ۷۳% منگنز وجود دارد. منگنز در غلات، سبوس گندم، حبوبات، سبزيجات برگ دار، تخم مرغ، جگر، پياز، موز، توت فرنگي، سيب، آناناس، گيلاس، گردو، بادام، و غيره وجود دارد.

۷- روي (Zn): روي براي سلامتي وحفظ استخوانها، عضلات، چشمها، اندامها و اسپرم ضروري است و به عنوان يك فاكتور همراه در ۹۰ آنزيم در بدن نقش دارد. جهت تبديل كاروتن به Vit A در كبد مورد نياز است. كمبود روي در زنان مي تواند موجب بروز اشكال در زايمان شود. در موشهاي آزمايشگاهي مادر كمبود روي باعث مي شود كه آنها براي كودكان خود لانه نسازند و آنها را نظافت ننمائيد و اگر كودكان از لانه بيرون بيفتند مادر به آنها توجهي نمي كند. علائم زودرس كمبود روي شامل بروز نقاط سفيد برروي ناخنها، خطوط برروي پوست، موهاي كم پشت و پژمرده، جوش، قطع قاعدگي، زانو و لگن دردناك، سردي انتهاها و كم شدن حس مزه مي باشد همچنين مي تواند باعث افزايش بوي تنفس و بدن گردد. در جنين كمبود روي موجب عقب افتادن رشد مي شود و در نوزاد بي اشتهايي، كمبود مو و بي توجهي را بوجود مي آورد. همچنين باعث اختلال در چشم، كليه، مغز و استخوانها، افزايش قوز ستون فقرات، كاهش اندازه مغز، مشكلات قلبي و چشمان كوچك مي گردد.
كمبود روي در كودكان مربوط مي شود با بيماريهاي آلرژيك، اگزما، اختلالات يادگيري و بيش فعالي. داروهاي ضد بارداري، الكل و سيگار مي توانند باعث دفع روي از بدن شوند.
روي در نان سفيد فقط ۱۷% و در برنج بدون پوست ۲۵% مي باشد. روي در غلات، سبوس گندم، ميوه ها، سبزيجات، آجيل، گوشت، ماهي، ماكيان، شير و تخم مرغ وجود دارد.
كروميوم Cr: كروميوم جهت تنظيم عامل تحمل گلوكز همراه با نيكوتينيك اسيد و بعضي پروتئين ها مورد نياز است. گلوكز براي هرگونه فعاليتي در بدن لازم است. درحيوانات كروميوم كافي باعث افزاييش رشد و بلندي قد شده است. اعتقاد بر اين است كه كمبود آن، عاملي براي اترواسكلروز و افزايش فشار خون مي گردد. كمبود كروميوم عاملي براي اختلالات شديد چشمي مي باشد. در آرد سفيد ۱۳% و در برنج پوست كنده ۲۵% كروميوم باقي مي ماند. كروميوم در غلات، سبوس گندم، ميوه ها، سبزيجات، فلفل سياه، گوشت، جگر ، ملاس، آب جو و قارچ موجود است.
۸- سلنيوم: كمبود سلنيوم همراه با ضعف عضلاني و لاغري عضلاني ديده شده است. همچنين، تورم، خونريزي داخلي، آتروفي پانكراس، نكروز كبد و عدم تخمك گذاري نيز اتفاق افتاده وقتي سلنيوم كافي باشد كمك به پيشگيري از كاتاراكت و انواع خاص سرطان مي نمايد. همچنين در بهبود آلرژيهاي حاصل از گرد و خاك منزل يا موي حيوانات و گرده هاي گياهي مؤثر بوده است. به نظر مي رسد براي رشد طبيعي لازم است. سلنيوم به فلزات سمي مثل سرب متصل شده و باعث دفع آن از بدن مي گردد. بنابراين مواد سمي موجب كاهش سلنيوم خواهند شد. تحقيقي در ايالات متحده نشان دهندة رابطه بين كمبود سلنيوم و سندرم داون بوده است.
آنتاگونيست سلنيوم فلورايد است و در Florida گزارش شده كه سندرم داون چهار برابر بعد از افزودن فلورايد به آب، افزايش يافته است. منبع حيواني سلنيوم بيش از منبع گياهي آن است. بعضي از ماشينهاي زيراكس مي توانند موجب پخش شدن سلنيوم زياد در اتسمفر شوند.
سلنيوم در غلات، سير، جگر و تخم مرغ وجود دارد.
۹- كبالت Co: كبالت در انسان به عنوان قسمتي از ساختمان Vit B12 ضروري است كمبود Vit B12 مي تواند باعث آنمي پرنيشوز شود. Vit B12 در كساني كه فقط غذاهاي گياهي مصرف مي كنند كاهش مي يابد. كبالت براي متابوليسم قند ضروري است. تجويز توأم كبالت ـ آهن در درمان آنمي آهن در كودكان و زنان حامله موثر واقع شده است. درآرد سفيد ۵۰% و در برنج پوست كنده ۶۲% كبالت باقي مي ماند. كبالت در غلات، گوشت، آجيل، ميوه ها و سبزيجات وجود دارد.
۱۰- نيكل Ni: نيكل در عضله قلب، كبد و كليه نياز است. در متابوليسم هورمون، ليپيد و غشاء ضروريي است. غلظت كافي آن در DNA و RNA يافت مي شود و ممكن است در تثبيت اسيد نوكلئيك مؤثر باشد. كمود نيكل در بزرگسالان همراه با سير وز كبدي و نارسايي مزمن كبد ديده مي شد. نيكل در غلات و سبزيجات وجود دارد.
۱۱- موليبدنيوم: موليبدن براي پستانداران ضروري است و در همة بافتهاي ما وجود دارد. موليبدنوم كافي از اختلالات دهان، دندان و لثه، سرطان مري و ايمپوتانس جنسي در مردان مسن جلوگيري مي كند. موليبدن در تخم آفتابگردان،؛ نارگيل، تخم مرغ، كاكائو، چاي، دانه هاي سويا و سيب زميني وجود دارد.
۱۲- واناديوم: واناديوم در اكثر بافتهاي بدن ديده شده است و سريعاً مصرف شده و از طريق ادرار دفع مي شود. به نظر مي رسد كه بر متابوليسم ليپيد اثر دارد. كمبود واناديوم در مرغان باعث كاهش پرهاي انها، در موشهاي آزمايشگاهي باعث كاهش توليد مثل و افزايش مرگ و مير پس از تولد مي شود. در ايالات متحده ديده شده كه مادران دچار كمبود موليبدن كودكان خيلي كوچك به دنيا آورده اند. واناديوم در فلفل سياه، روغن دانه هاي سويا، روغن ذرت، روغن زيتون، زيتون و ژلاتين وجود دارد.
۱۳- يد I: بدون يد كافي غدة تيروئيد نمي تواند فعاليت مناسب داشته باشد. يد به مقدار خيلي كم براي تشكيل تيروكسين نياز است. در مادراني كه مقدار يد بدنشان كم است كودكان رشد كافي نداشته و از نظر رواني دچار اختلال هستند. يد در آب، غذاهاي دريايي، نمكهاي يد دار، پياز و صدف وجود دارد.
تا كنون با اثرات انواع كانيها در بدن و عوارض ناشي از كمبود آن آشنا شديم. آنچه كه امروزه بيشتر مورد توجه است اين است كه بعضي از كانيها بر بعضي از سرطانها تأثير دارد و يا از رشد سلوهاي سرطاني پيشگيري مي كنند و يا در درمان سرطان مؤثرند. آنچه در متون مي بينيم اين است كه صدها نوع مولكول وجود دارد كه مي تواند باعث نابودي سلولهاي سرطاني شده و يا از متاستاز آن جلوگيري نمايد. بعضي از اين ها داروهاي ساخته شده مي باشند، ولي آنچه مسلم است اين است كه تا كنون دارويي جهت پيشگيري از موتاسيون اوليه سلولي ساخته نشده است. از سالهاي ۱۹۲۰ تا كنون بيش از ۱۰۰ نوع درمان طبيعي براي سرطان شناخته شده است وي متأسفانه بر روي هيچ يك از آنها تحقيقات جامعي انجام نشده است. آنچه امروزه بيشتر بر آن تأكيد مي شود، نقش تغذيه در جلوگيري از بروز سرطانها است كه با مصرف بعضي از ويتامينها و مواد معدني شايد بتوان از بروز بعضي از سرطانها پيشگيري نمود. براساس تحقيقات موجود، رابطه بين رژيم غذايي بد و سرطان بسيار آشكار شده است همة ويتامينها و مواد معدني در پيشگيري از سرطان نقش عمده اي را دارا مي باشند. ويتامينهاي E و A و بخصوص Vit C به عنوان ويتامينهاي پيشگيري كننده در سرطان از اهميت ويژه اي برخوردار مي باشند. همچنين در مورد مصرف پتاسيم و منيزيم در پيشگيري از سرطان بسيار بحث شده است. بيماران مبتلا به سرطان سطح پائيني از آنزيمها و افزايش درجه حرارت بدن را نشان مي دهند. و معمولاً سرطان در اندامها و اعضايي ديده مي شود كه Vit C در آنها زير ۵/۴ ميلي گرم است. همچنين كمبود ويتامين A، ويتامين E و مواد معدني چون يد، سلينيوم، منيزيم و پتاسيم و جرمانيوم در بيماران سرطاني ديده مي شود. مشخص شده است كه تعدادي از مواد مصرف شده در تغذيه كه حتي بعضي از آنها هنوز هم ناشناخته مي باشند،، نقش مهمي در ساختار شيميايي سلولها بازي مي كنند و باعث ساخته شدن انزيمهاي خاصي در كبد مي شوند كه خود از بروز سرطان پيشگيري مي نمايد.
Amygdalin ماده اي است كه از گياه خاصي بدست مي آيد و مي تواند مانع رشد سلولهاي سرطاني شده و آنها را نابود نمايد. اين ماده را Vit B17 نيز مي نامند. مطالعات نشان مي دهند كه مصرف غذاهاي حاوي Vit C مثل ميوه ها و سبزيجات خطر بروز سرطان را كم مي كنند. سلنيوم Vit E و بتا كاروتن كه در روده به Vit A تبديل مي شوند مواد بسيار مؤثري براي پيشگري از سرطان مي باشند و مشخص شده كه از سرطان پروستات پيشگيري مي نمايند. Ca نيز در پيشگيري از سرطان روده و پروستات و سرطان اوليه ركتوم بسيار موثر است. تركيتبات مس نيز مشخص شده كه اثرات ضد سرطان دارند. موليبدن كه در موارد نادري چون بيماري ويلسون موثر است ممكن است در پيشگيري و درمان سرطانها نيز موثر باشد ولي در هر حال مطالعات بيشتري را مي طلبد. بعضي از مطالعات نشان مي دهد كه تركيبات روي خطر بروز سرطان را در حيوانات مي كاهد ولي چنين مسئله اي در انسان مشاهده نشده است ولي روي مي تواند عوارض راديوتراپي مثل كاهش حس مزه و زخمهاي دهان را در بيماران مبتلا به سرطان گردن بكاهد. شواهد علمي مصرف Vit K براي درمان يا پيشگري از سرطان را حمايت نمي كنند ولي در هر حال يك كارآزمايي باليني در بعد بسيار كوچك نشان داده است كه موادي مشابه به Vit k2 به نظر مي رسد كه موجب كاهش عود سرطان كبد بعد از عمل جراحي بوده است.
Vit E را جهت پيشگيري از سرطانهاي پروستات، مثانه، كولون وركتوم مؤثر مي دانند ولي در اين رابطه نيز بايد تحقيقات بيشتري انجام پذيرد چون مطالعات ا خير اين مسئله را كه Vit E دقيقاً بر رشد سلولهاي سرطان مؤثر است را حمايت نمي كنند. در ارتباط با Vit D نيز مطالعات نشان مي دهد كه مقدار بالاي Vit D موجب كاهش بروز سرطان مي شود البته تأكيد بر انجام تحقيقات بيشتر در اين رابطه وجود دارد. در مورد Vit C نيز مطالعات نتايج متناقصي را نشان مي دهد ولي مشخص شده كه خطر بروز سرطان با مصرف Vit C و ساير ويتامينها و مواد Phytochemical كاهش مي يابد. نهايتاً آنچه مسلم است ما هنوز اول راه هستيم و بازهم بايد تحقيقات بيشتري صورت گيرد تا مشخص شود تأثيري كانيها بر سرطانها چگونه است.

0 پسندیده شده
دانیال میکائیلی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.