90

کودکان قربانیان اصلی سوء‌ تغذیه

|
0 دیدگاه
child-8-sm

توسعه جامعه، رشد زندگی ماشینی و افزایش اشتغال مادران، کمتر وقتی برای به آشپزخانه رفتن و تهیه غذاهای سالم باقی گذاشته و ساده‌ترین راه سیر کردن خانواده، تهیه تلفنی و اینترنتی غذاهای بسته‌بندی، فست‌فود و غذاهای آماده است.

تغییر ذائقه آینده‌سازان خانواده

کار‌شناسان غذایی معتقدند، غذاهای آماده و بسته‌بندی شده آسیبهای جبران ناپذیری بر سلامتی خانواده بویژه فرزندان و آینده سازان کشور گذاشته است. آنها به علت مصرف غذاهای چرب و پرنمک رستورانها و غذاهای فوری، ذائقه‌شان تغییر کرده و دیگر غذاهای سنتی به مذاقشان خوش نمی‌آید. متأسفانه دغدغه کنونی مسؤولان غذایی کشور، تغییر فرهنگ غذایی نیست، بلکه تغییر ذائقه است. اگر ۱۵ سال پیش افراد، رغبت به خوردن پیتزا نداشتند، اما اکنون این غذا در سفره بیشتر خانواده‌ها به چشم می‌خورد. دومین همایش روز جهانی غذا چند روز پیش در مشهد برگزار شد و این فرصتی بود برای خبرنگار ما تا دغدغه‌های امروز جامعه درباره سلامت غذا را بررسی کند.

تقدیر فائو از تلاشهای غذایی ایران

نماینده سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در این همایش با تقدیر از تلاشهای ایران برای رسیدن به برابری غذایی در جامعه گفت: فعالیت فائو در ایران فقط برای حمایت از بخش کشاورزی و توسعه آن نیست، بلکه ترویج مدیریت پایدار محیط زیست و منابع طبیعی تجدید پذیر چون آب و خاک مد نظر بوده و هم اکنون کمیته غذایی فائو ۹ پروژه را در حوزه‌های مختلف غذایی در ایران اجرا می‌کند.
دکتر «نورالدین مونا» همچنین تصریح کرد: نمایندگی فائو در ایران، تفاهم نامه‌ای دو جانبه با دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران برای همکاری در زمینه توسعه کشاورزی، مدیریت منابع طبیعی، توسعه روستایی و تبادل اطلاعات علمی و فنی به امضا رسانده که امیدواریم با اجرایی شدن آن به عدالت غذایی بیشتر دست یابیم.

مدیریت تأمین امنیت غذا

معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز بر اصلاح مدیریت صحیح منابع برای تامین امنیت غذایی تأکید کرد و گفت: مسأله غذا از مباحث مهم زندگی و موضوعی است که می‌تواند بسیار چالشی و در همه حوزه‌ها مؤثر باشد و دولت در این زمینه از طرحهای تحقیقاتی صاحبنظران حمایت می‌کند.
دکتر وحید احمدی افزود: همایش روز جهانی غذا، گام اول دولت است، اما در زمینه غذا مجموعه‌ای از توانها، فرصتها و چالشها مطرح است که اگر به درستی و علمی با این قضیه برخورد شود می‌تواند برای ما فرصتها را توسعه داده و زندگی جاری را با امنیت، آرامش و اقتدار و جامعه را با توسعه پایدار همراه با عدالت اجتماعی توأم سازد و این مهم به همکاری بخش خصوصی با دولت بستگی دارد.

یک میلیارد گرسنه در جهان

دبیر همایش روز جهانی غذا و رئیس پژوهشکده علوم و صنایع‌غذایی نیز در همایش روز جهانی غذا گفت: حدود ۸۴۲ میلیون نفر در دنیا دچار گرسنگی و سوء‌تغذیه هستند که ۱۰۰‌میلیون نفر از این شمار را کودکان زیر ۵ سال تشکیل می‌دهند. از این افراد ۵‌ درصد از کشور خودمان هستند که دچار سوء‌تغذیه شده‌اند.
دکتر رسول کدخدایی با بیان اینکه ۳۲درصد کودکان کشورهای در حال توسعه گرسنه هستند، تأکید کرد: طبق آمار سازمانهای جهانی و تأیید «w h o» ۸۰ ‌درصد مواد‌غذایی جهان، فقط توسط ۲۰‌درصد مردم مصرف می‌شود و بقیه جمعیت جهان با مشکلات مختلفی در زمینه تامین غذا روبه رو هستند که کودکان، زنان باردار و شیرده و سالمندان جزو مهمترین این افراد هستند. به گفته دبیر همایش روز جهانی غذا، از هر ۸ نفر، یک نفر دچار گرسنگی مزمن هستند و کودکان قربانی اصلی فقر و سوء تغذیه هستند. گرچه در جهان، کمبود غذا نداریم، اما گرسنگی افراد در جهان به دلیل نبود عدالت در دسترسی به منابع غذایی است و زورگویی منابع قدرت سبب شده برخی افراد گرسنه و برخی نیز دچار اختلالات تغذیه‌ای ناشی از بیش‌خوری شوند.

نابودی عمدی محصولات غذایی

دکتر محمدرضا سعیدآبادی – دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- نیز خاطرنشان کرد: به دلایل مختلف، همبستگی جهانی برای ریشه‌کن‌سازی فقر در جهان وجود ندارد و برخی از کشور‌ها به دلیل افزایش قیمت محصولات کشاورزی در بازارهای جهانی، سالانه چند صد تن از محصولات تولید شده را نابود می‌کنند و به بشریت آسیب می‌زنند. این مسؤول بین‌المللی غذایی یادآور شد: متاسفانه پدیده گرسنگی حاصل اراده سیاسی جهانی است و حل این معضل یک همبستگی بین المللی را می‌طلبد. همه دولتها نهاد‌ها و سازمانهای مردم نهاد باید برای مقابله با بحران غذا و منابع طبیعی تلاش کنند.
وی تأکید می‌کرد: پایداری طولانی یک محصول دلیل بر سلامت آن نیست، بلکه استفاده از مواد نگهدارنده و مواد شیمیایی در درازمدت سبب پایداری آن شده که مشکلاتی را برای سلامت فرد ایجاد می‌کند. همچنین مردم باید از مصرف روغن‌های چند بار سرخ شده بپرهیزند، زیرا رابطه مستقیم با سرطان دارد. بهتر است از روغن‌هایی با ترانس پایین و روغن‌های غیراشباع استفاده کنند.

غذا عامل ۷۰ درصد سرطانها

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: ۷۰ درصد سرطانها از غذای بد یا تغذیه نادرست ناشی می‌شود.
دکتر محمدرضا صابری افزود: هم اکنون در بحث تولیدات کشاورزی امکانات صنعتی زیادی استفاده می‌شوند و جامعه جهانی نیازمند تولید و توزیع غذای کافی برای همه اقشار مردم است در نتیجه برای تهیه غذای سالم باید نظارت جدی انجام شود.
به گفته صابری، شاید مواد شیمیایی موجود در بعضی کالا‌ها اکنون مضر نباشند، اما در درازمدت و برای نسل‌های بعد مشکلات ژنتیکی ایجاد می‌کنند که برای پیشگیری از بروز این بیماری‌ها باید توجه بیشتری به بحث غذا و سلامت شود.

0 پسندیده شده
دانیال میکائیلی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.