189

محصولات ارگانیک یا تراریخته،کدام سرطان زا هستند

|
0 دیدگاه
5

جایی می شنویم که محصولات تراریخته، سرطان زا هستند و باعث مقاومت نسبت به داروها می شوند، جایی دیگر و از زبان رییس انجمن ایمنی زیستی می شنویم که محصولات ارگانیک هم چندان ایمن نیستند و احتمال سرطان زایی برخی از آنها وجود دارد و…

گسترش علم در چند سال اخیر تا به آنجا رسیده که با استفاده از تکنیک های ژنتیک در محیط آزمایشگاه و خارج از بدن مادر، گوسفند به دنیا می آید، می توان از بسیاری بیماری ها پیشگیری کرد، بیماری های جنین را در رحم تشخیص داد و… این واقعا جای حیرت و البته خوشحالی دارد.

اما گاهی اوقات این خوشحالی از پیشرفت علم، چندان دوامی ندارد و جای خود را به نگرانی می دهد. این روزها صحبت های زیادی راجع به محصولات دستکاری شده ژنتیکی (تراریخته) در رسانه ها منتشر شده که بسیاری از این صحبت ها ضدونقیض است.

جایی می شنویم که محصولات تراریخته، سرطان زا هستند و باعث مقاومت نسبت به داروها می شوند، جایی دیگر و از زبان رییس انجمن ایمنی زیستی می شنویم که محصولات ارگانیک هم چندان ایمن نیستند و احتمال سرطان زایی برخی از آنها وجود دارد و… همه اینها باعث شده مردم سردرگم بمانند که چه غذایی باید مصرف کنند و از چه غذایی بپرهیزند.

تفاوت محصولات ارگانیک و تراریخته

محصولات ارگانیک به محصولاتی گفته می شود که در هیچ یک از مراحل کاشت، داشت و برداشت از هیچ نوع فرآیند شیمیایی استفاده نمی شود، یعنی برای تولید محصولات از روش های کاملا طبیعی استفاده می شود و هیچ گونه آسیبی نه برای انسان ها و نه برای محیط زیست وجود ندارد. اگر پس از بازرسی های گوناگون انواع آلودگی شیمیایی در آب، خاک یا محصول وجود نداشته باشد و تمام استانداردها رعایت شود؛

محصول ارگانیک خواهد بود. از طرفی محصولات تراریخته یا دستکاری شده ژنتیکی، محصولاتی هستند که داخل آنها یک یا چند ژن و برای اهداف مختلفی وارد شده است.
به معنای عام یعنی محصولات را به شکل ژنتیکی دستکاری می کنند تا بتوانند به هدف خود در تولید محصولات دست یابند.

به عنوان مثال یک ژن که سم تولید می کند را از یک باکتری جدا کرده و به گیاه ذرت یا سویا منتقل می کنند. به این ترتیب ذرت یا سویا با تولید سم، در برابر آفات از خود محافظت می کنند و دچار آفت زدگی نمی شوند. بنابراین محصولات تراریخته، روند طبیعی رشد و تولید را طی نکرده و به شکل ژنتیکی دستکاری می شوند. لذا از زمانی که این محصولات وارد چرخه غذایی زمین شدند، یعنی از ۲۰ سال پیش تا به حال، بحث ها و اما و اگرهای زیادی درباره آنها وجود داشته است.

روند تولید محصولات تراریخته

سازمان های متولی امور بهداشت، محیط زیست و کشاورزی در سطح جهان اظهارنظرات مختلف و ضدونقیضی درباره محصولات دستکاری شده ژنتیکی داشته اند.

به این ترتیب رفتار مردم هم درباره انتخاب این محصولات و در کشورهای مختلف، متفاوت بوده است.

اروپایی ها معمولا نسبت به سلامت محصولات غذایی خود ایمنی و دقت بیشتری را مدنظر قرار می دهند و تا حد زیادی از مصرف محصولات تراریخته رویگردان هستند و قفسه مغازه ها تا حد زیادی از این محصولات خالی شده، چون خریدار چندانی ندارند، بنابراین به طور کلی اقبال عمومی در سطح جهان، نسبت به این محصولات رو به کاهش است.

سطح زیر کشت محصولات تراریخته هم اگرچه تا سال۲۰۱۴ روند افزایشی داشت اما در سال۲۰۱۵ زمین های کمتری به تولید این محصولات ادامه دادند. بنابراین تصمیم عمومی بر کاهش مصرف محصولات دستکاری شده، بوده است.

در ایران محصولات تراریخته تولید می شود

آمار ضدونقیضی درباره تولید محصولات تراریخته در ایران وجود دارد. به ادعای برخی افراد، در سال های۸۳ ، ۸۴ و ۸۵ تولیداتی از این محصولات در ایران داشته ایم و تحقیقی هم انجام شد و پژوهشگرانی ادعا کردند که ۴۷درصد از برنج های موجود در بازار (ایرانی و خارجی) تراریخته بوده اند. در عمل وزارت کشاورزی اعلام می کند که تا به حال هیچ مجوزی برای تولید محصولات دستکاری شده ژنتیکی داده نشده است.

محصولات وارداتی تراریخته در بازار

واردات محصولات تراریخته، طی این سال ها وجود داشته و الان هم متاسفانه وجود دارد. به لحاظ قانونی، واردات این محصولات توسط اظهار خود واردکنندگان مشخص می شود. یعنی وارد کننده اظهار می کند که یک محصول دستکاری ژنتیکی شده را وارد کرده و وزارت بهداشت براساس اطلاعات خود واردکنندگان این محصول را مورد بررسی قرار می دهد.
یعنی اگر یکی از واردکنندگان تراریخته بودن محصولات را عنوان نکند، احتمال دارد که بدون بررسی های بیشتر، این محصول وارد چرخه غذایی روزمره مردم شود، بنابراین امکان تخلف وجود دارد و تا به حال هیچ اظهارنظر صریحی درباره اینکه نظارت وجود دارد یا نه، انجام نشده است. در حالی که قوانین بین المللی به ما این اجازه را می دهد که جدای از ادعای تولیدکننده درباره سلامت محصول، در داخل کشور هم ارزیابی سلامت محصول انجام شده و بعد اجازه ورود کالا صادر شود.

سم گلایفوسیت سرطان زا نیست

این اظهارات در حالی است که دکتر عمرانی، عضو هیات رییسه اتحادیه ملی محصولات کشاورزی نظر دیگری در این باره دارد و می گوید: «مهم این است که استناد ما به چه مدرک و پشتوانه علمی باشد. به استناد تحقیقاتی که آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سال۲۰۱۵ انجام داده است، سرطان زایی سم علف کش گلایفوسیت روی حیوانات به اثبات رسیده است. نتایج این تحقیقات هم در یک مجله معتبر پزشکی و سرطان شناسی چاپ شده است. به علاوه در یک نشست مشترک بین سازمان بهداشت

وزارت بهداشت چه کرده

این اقدام وزارت بهداشت قابل تقدیر است که محصولاتی که خود واردکننده آن را تراریخته عنوان می کند یا به هرحال مشخص می شود که تراریخته است را با یک برچسب مشخص می کند که خریدار با آگاهی نسبت به این موضوع، انتخاب خود را انجام دهد. الان بعضی محصولات مثلا بعضی روغن ها برچسب «دستکاری ژنتیکی شده» یا «تراریخته» دارند و می توان از این طریق آن را تشخیص داد.

خریدار می تواند با دیدن برچسب روی محصول به تراریخته بودن یا نبودن آن پی ببرد، وگرنه به لحاظ شکل ظاهری یا طعم و مزه آن نمی توان به تراریخته بودن محصول پی برد. اگر از ظاهر محصول می شد تراریخته بودن آن را تشخیص داد که این همه جنجال برای بررسی بیشتر به وجود نمی آمد و در حقیقت در آزمایشگاه های مجهز می توان این موضوع را تشخیص داد. راه تشخیص برای مردم فقط برچسب محصول است.

محصولات ارگانیک سم زده می شوند

این اظهار نظر که محصولات ارگانیک به دلیل اینکه سم زده نمی شوند، دچار آفت و آفلاتوکسین می شود، علمی نیست و تشویش اذهان عمومی محسوب می شود. در محصولات ارگانیک هم اگرچه سم زده نمی شود اما برای مبارزه با آفت روش های خاصی وجود دارد و این طور نیست که محصول به حال خود رها شود. محصولات ارگانیک ۱۱هزار سال است که غذای بشر را تامین کرده و امتحان خود را پس داده است.»

آیا محصولات تراریخته مضر هستند

به استناد اظهارنظر صریح سازمان بهداشت جهانی یکی از دلایل مقاومت انسان نسبت به آنتی بیوتیک ها، استفاده از محصولات تراریخته است. دلیل این موضوع این است که به محصولات تراریخته ژن مقاومت نسبت به آفات، عوامل میکروبی یا بیماری های گیاهی منتقل می شود.
این ژن ها به عنوان یکی از ابزارهای مهندسی ژنتیک است که به خورد جامعه داده می شود. این قضیه مثل یک جراح است که ابزار جراحی را در شکم بیمار جا گذاشته باشد. نتیجه هم می شود ساخت آنتی بیوتیک ها و داروهای قوی تر و مصرف بیشتر دارو با تاثیر کمتر. ابتلا به بیماری های دیگر را هم به این فهرست اضافه کنید.

1 پسندیده شده
زهرا افرادی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.