90

عوامل موثر بر پیشگیری از سرطان، بیماری‌های قلبی و دیابت

|
0 دیدگاه
%d9%82%d8%af

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به تشریح عوامل موثر بر پیشگیری از سرطان، بیماری‌های قلبی و دیابت پرداخت و گفت: این بیماری‌ها عامل دو سوم مرگ‌ها در کشورهای پیشرفته هستند.
سلامتی مردم تا سال ۲۰۱۰ به عنوان هدف در برخی کشورهای پیشرفته دنبال می‌شود و چند نکته را مورد توجه قرار داده است. از جمله این نکات می‌توان تغذیه مناسب، کاستن از اضافه وزن، داشتن فعالیت فیزیکی کافی و تناسب اندام، عدم استعمال تنباکو و دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب برای کاهش سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی را بر شمرد. بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و دیابت عامل دو سوم تمام مرگ‌ها در کشورهای پیشرفته هستند.

در آمریکا در سال ۲۰۰۱ (۹ سال پیش) حدود ۵/۱ مورد مرگ به همین علت اتفاق افتاده است. این ۳ بیماری موجب کاهش سلامتی، کاهش امید به زندگی و رنج بسیار، ناتوانی و هزینه‌های اقتصادی هنگفت می‌شوند.

هزینه پیشگیری از این بیماری‌ها به نسبت هزینه درمان آنها بسیار اندک است.

احمدرضا درستی مطلق عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: سلامتی مردم تا سال ۲۰۱۰ به عنوان هدف در برخی کشورهای پیشرفته دنبال می‌شود و چند نکته را مورد توجه قرار داده است.

از جمله این نکات می‌توان تغذیه مناسب، کاستن از اضافه وزن، داشتن فعالیت فیزیکی کافی و تناسب اندام، عدم استعمال تنباکو و دسترسی به خدمات بهداشتی مناسب برای کاهش سرطان، دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی را بر شمرد. به گفته وی، بعضی منابع علمی دیگر احتراز از آفتاب شدید، کاهش نوشیدن قهوه و چای غلیظ، آزمایش دوره‌ای برای بررسی احتمال سرطان در بدن افراد از اهمیت زیادی برخوردار است که با رعایت این موازین احتمال ابتلا به سرطان‌های حلق، مری، حنجره، ریه، کلیه، مثانه، پانکراس، پوست، معده، بیضه، سینه، گردن رحم، رحم، پروستات و قولون کاهش می‌یابد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌افزاید: فعالیت فیزیکی احتمال ابتلا به چاقی را می‌کاهد که خود چاقی در بسیاری از بیماری‌ها نقش دارد.

متأسفانه چاقی به سرعت در تمام دنیا رو به گسترش است به طوریکه در سال ۲۰۰۰ (۱۰ سال پیش) شیوع چاقی در برخی کشورهای پیشرفته به ۶۵ درصد جمعیت بزرگسالان رسید.

درستی اضافه می‌کند: چاقی احتمال ابتلا به سرطان‌های مختلف از جمله سرطان غدد گردنی (آدنو کارسینوما)، کولون، راست روده، سینه (به ویژه در زنان یائسه)، رحم، و کلیه را افزایش می‌دهد.

چاقی عامل حدود یک چهارم سرطان‌های سینه در جهان است. احتمال بروز سرطان سینه در زنان یائسه دارای اضافه وزن ۲۵ تا ۵۰ درصد بیش از دیگر زنان دیگر است.

دریافت بالای میوه‌ها و سبزی‌ها (حداقل ۴۰۰ گرم در روز) در مدت زمان طولانی، احتمال ابتلا به چاقی و افزایش وزن را به ویژه در میانسالی را کاهش می‌دهد و احتمال ابتلا به سرطان‌های حفره دهانی، مری، معده، کولون و رکتوم را هم می‌کاهد.

در برخی مطالعات بین مصرف مغز دانه‌ها و سرطان کولون ارتباطی مشاهده شده به طوریکه مصرف این مواد (به ویژه در زنان) احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داده است. مصرف سویا نیز به وضوح در کاهش سرطان نقش دارد.

دریافت فلاوونوئیدها (مواد رنگی موجود در گیاهانی از قبیل گوجه فرنگی، انگور قرمز، هویج، چای، سیب درختی، پیاز و امثال آن) برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان‌های سیستم‌های گوارش و تنفس انسان مفیدند ولی البته اثر فوری در مردان مسنی که به مصرف این مواد روی آورده‌اند گزارش نشده است.

نوشیدن الکل (حتی به مقدار کم) موجب ابتلا به سرطان‌های حفره دهانی، حلق، مری و کبد می‌شود و خطر سرطان سینه را هم قبل و هم بعد یائسگی افزایش می‌دهد.

مصرف مواد غذایی آلوده به برخی قارچ‌ها (کپکها) با وارد کردن سم خطرناکی به نام آفلاتوکسین موجب سرطان کبد می‌شود.

مصرف غذاهای حاوی مواد نگهدارنده، گوشت قرمز، و نمک فراوان احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش داده و استفاده از غذاها و نوشیدنی‌های خیلی داغ نیز احتمال خطر سرطان‌های حفره دهان، مری و حلق را بالا می‌برد.

مصرف بالای سبزی و میوه و کاهش مصرف گوشت قرمز بیش از کاهش مصرف چربی خطر سرطان‌های سینه، قولون، راست روده و پروستات را کاهش می‌دهد.

بین مصرف کربوئیدرات‌ها (قندها) تصفیه شده با سرطان قولون و راست روده هم ارتباط دیده شده است.

فعالیت فیزیکی خطر تمام عوامل مرگ آور را کاهش می‌دهد، از جمله این عوامل می‌توان به بیماری‌های قلبی-عروقی، پرفشاری خون، برخی سرطان‌ها، پوکی استخوان، بیماری‌های اسکلتی و دیابت نوع ۲ اشاره کرد.

فعالیت مناسب بدنی متابولیسم گلوکز را بهبود می‌بخشد، چربی بدن را کم می‌کند و فشار خون را پائین می‌آورد.

فعالیت فیزیکی با تاثیر بر پروستاگلاندین ها (برخی از ترکیبات ترشحی بدن)، کاهش زمان توقف مواد سمی در روده‌ها و بالا بردن سطح آنتی اکسیدان‌ها (موادی که از سوخته شدن نامناسب چربی‌ها در سطح سلول‌های بدن که منجر به سرطانی و پیر شدن سلول‌ها می شود جلوگیری می‌کنند) از خطر سرطان کولون می‌کاهد.

0 پسندیده شده
دانیال میکائیلی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.