26

آنفلوانزای پرندگان، چه کسانی را تهدید می کند؟

|
0 دیدگاه
638489_t85zxlvr

بیماری آنفلوآنزای پرندگان، نوعی از آنفلوآنزا به نام نوع A می باشد.

موارد زیر در معرض خطر بیماری می ‌باشند:

– وجود علائم بالینی بیماری تنفسی حاد که علتی برای آن مشخص نشود.
– مرگ به دلیل بیماری تنفسی حاد که نتوان علتی برای آن مشخص نمود.
– تماس‌های شغلی شامل: کارگران مزارع ماکیان اهلی (مرغداری‌ها، پرورش اردک، بوقلمون و شتر مرغ) و خوک، افرادی که در حمل طیور زنده یا معدوم شده فعالیت دارند و افرادی که در مغازه‌های فروش حیوانات زنده کار می ‌کنند.
– آشپزها و مشاغل مشابه که با ماکیان زنده یا تازه کشته شده سر و کار دارند.
– فروشندگان پرنده‌های دست‌آموز.
– دام پزشکان شاغل در صنعت طیور.
– افرادی که در آزمایشگاه هایی که نمونه ها برای ویروس آنفلوآنزای A/H5 وA/H7 بررسی می شوند، فعالیت دارند.
– کارکنان مراقبت های بهداشتی
– افراد ساکن در مناطقی که مرگ ماکیان خانگی و پرندگان وحشی بیش از حد مورد انتظار اتفاق افتاده است.
– سابقه ی مسافرت ۷ روز قبل از شروع علائم به کشور یا منطقه ای که طغیان آنفلوآنزای نوع A در جمعیت حیوانی گزارش شده است (ویتنام، چین، لائوس، تایلند، کمبوجیه، اندونزی، کره، ژاپن، پاکستان، روسیه و قزاقستان)، به همراه حداقل یکی از موارد زیر:

– تماس (کمتر از یک متر) با ماکیان زنده یا مرده، پرندگان وحشی یا خوک در هر جایی از کشورهای فوق.
– مراجعه به محلی که ماکیان اهلی یا خوک مبتلا (تأیید شده) در ۶ هفته ی قبل وجود داشته‌ است.
– تماس (لمس کردن یا فاصله شنیدن صحبت معمولی) با یک مورد انسانی تأیید شده آلوده به آنفلوآنزای A/H5
– تماس (لمس کردن یا فاصله شنیدن صحبت معمولی) با یک شخص مبتلا به بیماری حاد تنفسی با علت نامعلوم که بعداً منجر به مرگ وی شده است.

اطلاعات مورد نیاز :

نظر به اهمیت راه انتقال بیماری، اطلاعات اولیه در مورد سابقه ی تماس، جهت اقدامات بعدی مهم است و اطلاعات زیر در موارد تشخیص داده شده مورد نیاز می ‌باشد:

– زمان شروع علائم بیماری
– سابقه تماس با ماکیان
– وجود مرگ و میر بیش از حد انتظار در ماکیان منطقه
– شغل
– سابقه تماس با موارد تأیید شده ی انسانی
– سابقه تماس با افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری حاد تنفسی بدون علت مشخصی فوت کرده‌اند.

انواع موارد مبتلا به آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 :

۱- مورد مشکوک مبتلا به آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 :

الف) هر بیمار تب دار (حرارت بیشتر از ۳۸ درجه سانتی گراد ) به همراه حداقل یکی از علائم سرفه ، گلو درد ، تنگی نفس و کونژونکتیویت ( التهاب ملتحمه) و به همراه حداقل یکی از یافته های زیر:

۱) ۷ روز قبل از شروع علائم، سابقه تماس با پرندگان به خصوص مرغی که به دلیل یک بیماری مرده باشد.
۲) سابقه تماس در طی ۷ روز قبل از شروع علائم با یک مورد تأیید شده ی آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 که در مرحله واگیر داری بیماری بوده است (یک روز قبل از شروع علائم تا ۷ روز بعد از شروع علائم).
۳) سابقه تماس در طی ۷ روز قبل از شروع علائم با سطوح و محیط آلوده به عامل آنفلوآنزای پرندگان
۴) در طی ۷ روز قبل از شروع علائم، سابقه ی کار در آزمایشگاهی که نمونه های انسانی یا حیوانی مشکوک به آلودگی آنفلوآنزای پرندگان بسیار بیماری زا را بررسی کرده اند .
۵) وجود یک تست آزمایشگاهی مثبت آنفلوآنزای A که نتواند نوع ویروس را مشخص کند.

۲) مرگ به دلیل بیماری حاد تنفسی با علت نامشخص و حداقل یکی از موارد زیر :

۱) اقامت در مناطقی که موارد مشکوک یا تأیید شده ی آنفلوآنزای بسیار بیماری ‌زا گزارش شده است.
۲) سابقه تماس در طی ۷ روز قبل از شروع علائم، با یک مورد تأیید شده ی انسانی آنفلوآنزای A/H5 که در مرحله واگیرداری بیماری بوده است.

۲- مورد احتمالی مبتلا به آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 :
هر بیمار مشکوک، به همراه شواهد آزمایشگاهی محدود برای آنفلوآنزای A/H5 وA/H7(جداسازی آنتی بادی اختصاصی H5 یا H7 در یک نمونه ی سرم )

۳- مورد قطعی مبتلا به آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 :

مورد مشکوک یا محتمل به همراه حداقل یکی از آزمایش‌های زیر:

۱) نتیجه ی کشت مثبت برای آنفلوآنزای A/H5 و A/H7
۲) PCR مثبت برای آنفلوآنزای A/H5 و A/H7
۳) روش IFA با به کار بردن موکلونال آنتی بادی آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 مثبت
۴) چهار برابر افزایش تیتر آنتی بادی اختصاصی آنفلوآنزای A/H5 و A/H7 در دو نمونه ی سرم

پیگیری موارد مشکوک انسانی:

– موارد مشکوک انسانی بایستی طبق لیست خطی از شهرستان به دانشگاه و از دانشگاه به مرکز مدیریت بیماری‌ها گزارش شوند و فرم بررسی اپیدمیولوژیک تکمیل و پس از بهبودی یا فوت ارسال گردد.

– موارد مشکوک بایستی تا ۲۴ ساعت پس از قطع تب در بیمارستان تحت نظر قرار گیرند ، یا در صورتی که علت دیگری برای بیماری تشخیص داده شده زودتر مرخص گردند.

– اقدامات پیشگیری از انتقال تنفسی و بهداشت دست‌ها (شست و شوی دست ها با آب و صابون به مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه ) برای کاهش خطر انتقال ویروس بسیار با اهمیت است.

ارزیابی موارد مشکوک:

یک نمونه از مجرای تنفسی برای موارد مشکوک گرفته شود (برای مثال سواپ نازوفارنکس ). نمونه باید برای آنفلوآنزای A به روش RT-PCR بررسی شود و در صورت مثبت بودن برای H1 وH3 با همین روش بررسی شود .

دو نمونه ی سرم مرحله ی حاد (هفته اول شروع بیماری) و مرحله نقاهت (بعد از سه هفته از شروع بیماری) جهت بررسی آنتی ‌بادی آنفلوآنزای پرندگان تهیه شود.

همچنین استفاده از وسایل ایمنی شامل:

دستکش یک بار مصرف، روپوش یا لباس مناسب آستین بلند، چکمه یا روکفشی یک بار مصرف ، عینک برای محافظت غشای مخاطی چشم ، کلاه ، ماسک های یک بار مصرف N-100 یا N-99 یا N-95 که برای عوامل خطرناک دیگر محیطی (برای مثال ذرات معلق یا گرد و غبار) توصیه شده است .

پس از هر بار استفاده، همه ی وسایل باید به طور مناسب معدوم گردند . شستشوی دست ها با آب و صابون برای ۱۵ تا ۲۰ ثانیه پس از در آوردن وسایل ایمنی یا هر گونه تماس مشکوک الزامی است .

استفاده از وسایل و انجام اقدامات فوق با نظر دامپزشکی استان و واحد بهداشت محیط برای همه ی افرادی که در مرغداری مشکوک کار می کنند و در معدوم کردن مرغ های مشکوک مشارکت دارند، الزامی است و معدوم کردن آنها لازم است .

برای ضد عفونی کردن وسایل آلوده به خون و مایعات بدن بیماران مشکوک ، هیپوکلرید سدیم ۱درصد و برای ضدعفونی کردن سطوح فلزی صاف که مواد سفید کننده نمی توان استفاده کرد، برای مثال روی میز ، از الکل ۷۰ درصد استفاده می شود .

توصیه به مسافران :

منعی برای مسافرت افراد به مناطقی که آلودگی A/H5و A/H7 ثابت شده است، وجود ندارد. هیچ گونه شواهدی که نشان دهد، بیماری از انسان به انسان منتقل می شود، وجود ندارد و افراد محدودی که مبتلا شده اند، تماس مستقیم با پرندگان بیمار داشته اند .

– از مراجعه به مراکز پرورش ماکیان و مراکز فروش حیوانات زنده و هر مکانی که احتمال آلودگی با مدفوع ماکیان یا سایر حیوانات وجود دارد، خودداری کنند.

– همانند سایر بیماری‌های عفونی یکی از مهم ترین و مؤثرترین اقدامات پیشگیری، رعایت مکرر بهداشت دست‌ها می ‌باشد.
– ویروس‌های آنفلوآنزا بوسیله ی گرما از بین می ‌روند، بنابراین غذاهای به دست‌ آمده از ماکیان شامل تخم‌ مرغ بایستی کاملاً پخته شوند.

– پس از مراجعت چنانچه تا ۷ روز دچار تب و علائم تنفسی شدند به مرکز بهداشت مراجعه نمایند و سابقه ی مسافرت خود را اعلام نمایند.

0 پسندیده شده
معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.