168

آشنایی با خواص و مضرات طالبی

|
0 دیدگاه
1389431685

طالبی آبدار و زرد است و زادگاهش کشور ایتالیاست. در زبان انگلیسی به طالبی Cantaloup می گویند. به این دلیل که، معتقدند این میوه اولین بار در یکی از شهرهای نزدیک رم به نام Cantalupo یافت شده است.

جالب است بدانید که ایتالیایی‌ها این میوه را با کمی نمک و فلفل و یا زنجبیل، به همراه کمی آب پرتقال سرو می‌کنند، آنها معتقدند که سرو این میوه بدین شکل دارای خواص درمانی فراوانی است.
در حالی که در کشور ما، آن‌را به همراه تکه های کوچک یخ و کمی شکر در مخلوط‌کن می‌ریزند و نوشیدنی فرح‌بخشی را تهیه‌کرده و میل می‌کنند.

خواص درمانی طالبی

طبع طالبی گرم و تر است.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم طالبی ویتامین C 67.52 میلی گرم/ ویتامین A 5158.40 واحد / پتاسیم ۴۹۴.۴۰ میلی گرم / ویتامین B6 0.18 میلی گرم / فولات ۲۷.۲۰ میکرو گرم/ فیبر ۱.۲۸ گرم/ ویتامین B3 0.92 میلی گرم/طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است.
گرمک و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشکی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت که پیش از خربزه می رسند و لطیف تر هستند و هضم آنها آسان تر است.
اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که دوست دارید کالری هر ماده غذایی را بدانید باید گفت، هر یک فنجان طالبی دارای ۵۶ کالری انرژی است. این مقدار میوه دارای ۵ هزارو ۱۵۸واحد ویتامین A است و ۶۷/۵ میلی گرم ویتامین C دارد.

طالبی ؛ پیشگیری کننده انواع سرطان

ویتامین C بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطان هایی نظیر سرطان ریه، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش می دهد. این دو ماده مغذی (ویتامین C و بتاکاروتن) با فعالیت آنتی اکسیدانی که دارند، از فعالیت تخریبی رادیکال های آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی می شوند.

طالبی؛ منبع غنی ویتامین A  

طالبی یکی از بهترین منابع ویتامینA بوده و مملو از بتاکاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامینA می شود. در یک فنجان آب طالبی فقط ۵۶ کالری انرژی وجود دارد، ولی ۱۲۹ درصد نیاز روزانه ما به ویتامینA را تامین می کند که در بهبود بینایی و پوست بدن نقش دارد.
به علاوه، بتاکاروتن بالای طالبی، مانع بروز آب مروارید در سالمندان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، افرادی که از طریق رژیم غذایی‌شان، هر روز بتاکاروتن کافی دریافت می‌کنند، کمتر به آب مروارید دچار می شوند.

طالبی حاوی ویتامینC

اگر چه نمی‌توان ادعا کرد طالبی بمب ویتامین C است اما باید بدانید که این میوه می‌تواند یک چهارم نیاز روزانه‌ی ما به این ویتامین را تأمین کند.
متخصصان معتقدند که در هر ۱۰۰ گرم طالبی ۲۵ میلی گرم ویتامین C وجود دارد.
طالبی یک برتری عمده نسبت به میوه‌های حاوی ویتامین C دیگر دارد: گوشت این میوه با یک پوست نسبتاً ضخیم محافظت می‌شود برای همین ویتامین C که نسبت به نور حساس است به واسطه‌ی این پوست از آسیب نور در امان می‌ماند. باید بدانید که ویتامین C به همراه بتاکاروتن موجود در طالبی، خواص آنتی اکسیدانی پیدا می‌کند و به این ترتیب از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و برخی از سرطان‌ها و پیری سلول‌ها پیشگیری به عمل می‌آورد.

طالبی علیه آسم و برونشیت

 ‌مطالعات نشان داده‌اند، بچه‌هایی که از آسم رنج می‌برند، در صورت استفاده‌از میوه‌هایی که ویتامین C بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی شده و کمتر سرفه می‌کنند. از این رو، استفاده از طالبی در میان وعده‌ها به علت وجود مقادیر بالایی از این ماده مغذی بسیار کمک‌کننده است.
محققان عقیده دارند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین C خاصیت ضد التهابی نیز دارد و این خاصیت مانع از شدت یافتن علایم آسم در بیماران می شود. به علاوه، آنتی اکسیدان های موجود در طالبی از بروز التهاب مزمن برونش‌ها نیز جلوگیری می‌کند، به همین دلیل مصرف روزانه آن برای بیمارانی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند، بسیار مفید شناخته شده است.

طالبی؛ درمان کننده یبوست

طالبی حاوی فیبرهای حلّالی مثل پکتین است که نقش مهمی در هضم غذا دارند. این فیبرها آب را جذب کرده، حجم مدفوع را افزایش می‌دهد و به این ترتیب عبور آن‌را از روده‌ها آسان می‌کند. اگر دچاریبوست موقت شده‌اید به طالبی اعتماد کنید.
بهتر است برای درمان یبوست قبل از غذا از طالبی استفاده کنید.
البته توجه داشته باشید که در مصرف این میوه زیاده‌روی نکنید. تحمل فیبرهای موجود در طالبی در افراد مختلف متفاوت است.
در برخی افراد مصرف زیاد طالبی باعث اسهال یا نفخ می‌شود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است زیاده‌روی نکرده و به همان یک قاچ بسنده کنید.

طالبی ؛ ادرار آور 

از آنجایی که طالبی سرشار از پتاسیم است می‌تواند به دفع آب بیش از حد بدن کمک کند. در واقع ایجاد تعادل بین سدیم (نمک) و پتاسیم نمی‌گذارد بافت‌های بدن به دلیل احتباس آب متورم شوند. یعنی اینکه احتباس آب بافت‌های بدن را کاهش می‌یابد.

میوه مناسب برای ترک سیگار !

اگر سیگاری هستید و قصد ترک آن را دارید از آب طالبی غافل نشوید. این ماده حاوی مواد مغذی و معدنی است که می‌تواند به شما در ترک سیگار و بهبودی و بازیابی بدن در رهایی از نیکوتین کمک می‌کند.

مصرف طالبی در سنگ کلیه و مثانه

 کسانی که سنگ کلیه و مثانه دارند به مدت ۲ هفته شام خود را به طالبی اختصاص دهند. یعنی آهسته و هر یک ربع کمی طالبی میل کنند.

مفید در درمان نقرس و رماتیسم

کسانی که مبتلا به نقرس و رماتیسم می‌باشند سعی کنند در فصل تابستان مقداری طالبی هر روز میل کنند.

مصرف طالبی در بارداری و شیردهی

متخصصان توصیه میکنند که مادران باردار به منظور جلوگیری از هموروئید و تامین پروتئین مورد نیاز بدن از طالبی استفاده کنند.
خوردن طالبی باعث زیاد شدن شیر می گردد ولی با احتیاط که شیر آن برای کودک مسهل نشود.
افرادی که پس از مصرف میوه ها دچار نفخ می شوند، می توانند آب میوه را بگیرند و فیبر آن را نخورند. همچنین برای رفع این مشکل می توان پس از مصرف میوه عرق نعناع خورد. البته عرق نعناع باید زمانی خورده شود که ترکیباتی که تولید نفخ می کنند، هنوز وارد شیر نشده باشند.

مصرف طالبی در رژیم های کاهش وزن

با وجود اینکه طالبی طعم شیرینی دارد اما چون از ۹۰ درصد آب تشکیل می‌شود کم کالری است. در واقع در هر ۱۰۰ گرم طالبی ۳۰ تا ۵۰ کیلو کالری وجود دارد و حاوی حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد قند است. پس با خیال راحت در برنامه های کاهش وزن خود میتوانید از آن استفاده کنید.
اگر میخواهید شکمتان کوچک شود قبل از ناهار طالبی بخورید.

فواید طالبی برای کودکان

طالبی به واسطه وجود ویتامین A ، پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین های B۶، B۳ ،B۵ و B۱ منبع تغذیه ای مفیدبرای کودکان و نوجوانان است.
مصرف پوره طالبی از هشت ماهگی برای کودکان بلامانع است.
ترکیب همه ویتامینهای B همراه با فیبر موجود در آن طالبی را میوه‌ای مناسب برای حفظ انرژی در طول هیدرات شدن و حفظ قند خون ساخته است. وجود مجموعه‌ای از ویتامین ها، به خصوص ویتامین های گروه B در این میوه، آن را به ماده ای بسیار خوب برای تنظیم متابولیسم در بدن تبدیل کرده و از این رو میوه ای بسیار مفید برای افزایش وزن کودکان و نوجوانان و افراد لاغر است.
علاوه بر موارد بالا ، طالبی یک میوه خوشمزه برای کودکان می‌باشد و موجب باز شدن اشتهای آنها نیز میشود.

فواید طالبی در درمان کم خونی

کسانی که کم خونی دارند می‌توانند از طالبی استفاده کنند. بهتر است بعد از غذا مصرف شود.

فواید طالبی در پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی

محققان معتقدند، میوه‌هایی که پتاسیم بالایی دارند نظیر طالبی، موز و پرتقال از بروز نارسایی قلبی جلوگیری کرده و در صورت بروز از شدت آن می‌کاهند، زیرا به عقیده آنها اغلب این بیماران روزانه چندین دارو مصرف می‌کنند که موجب دفع پتاسیم از بدنشان می‌شود و چون کمبود این ماده مغذی می‌تواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی که حاوی پتاسیم هستند، بسیار ضروری است.
از آنجایی که کلسترول، فشار خون و هموسیستیین بالا، زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی هستند، مصرف طالبی به دلیل دارا بودن مواد مغذی که برای کنترل این سه فاکتور مورد نیاز هستند، مفید بوده و در حفظ سلامت قلب موِثر شناخته شده است.
مطالعات نشان داده‌اند، مصرف یک فنجان طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می‌دهد .
به علاوه یک فنجان طالبی ۱۰۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به ویتامین C تامین می‌کند و چون هر دو این فاکتورها برای کاهش فشار خون مورد نیاز هستند، از این رو، مانع بروز بیماری های قلبی می‌شود.
مطالعات نشان داده است، مصرف یک لیوان آب طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می دهد.
در ضمن، یک طالبی متوسط ۵ گرم از ۲۵ گرم فیبر مورد نیاز بدن را فراهم می کند که موجب کاهش کلسترول بالای خون می‌شود، پس می‌توان دریافت که این میوه یکی از بهترین میوه‌ها برای حفظ سلامت قلب است.
محققان دریافته اند که طالبی خاصیت ضد انعقاد خون دارد و در نتیجه از انعقاد و لخته شدن خون در رگ ها ـ که عامل حمله های قلبی است ـ جلوگیری می کند. اگر طالبی و آسپیرین با هم خورده شود، خاصیت ضد انعقاد خون نیرومندتری تشکیل می شود.
وجود پتاسیم در طالبی باز کننده عروق نیز می‌باشد.

فواید طالبی برای پوست 

طالبی موجب طراوت و شادابی پوست بدن میشود و در واقع یک برنزه کننده‌ی طبیعی است و رنگ و رویتان را باز می‌کند.
آب طالبی برای نرم نمودن پوست مفید است. پروتئین موجود در آن، در حفظ سلامت مو و ناخن موثر است.
برای شادابی پوست از ماسک طالبی استفاده کنید : بدین صورت که گوشت طالبی را له کرده و کمی کتیرا با آن مخلوط کرده بصورت ماسک روی صورت بگذارید.
برای از بین بردن چین و چروک صورت گوشت له شده طالبی را با سفیده تخم مرغ مخلوط کرده روی صورت بمالید.
گوشت طالبی را اگر روی سوختگی های سبک و سطحی یا ورم پوست بگذارند، آن را تسکین داده و شفا می بخشد.

فواید تخم طالبی

براساس تحقیقی که در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است، عصاره تخمه این میوه دارای ۳٫۶ درصد پروتئین، ۴درصد چربی و ۲٫۵درصد کربوهیدرات است که با ترکیب تغذیه ای شیر سویا مشابه است. محققان این دانشگاه معتقدند، شیر به دست آمده از تخمه طالبی را می توان جایگزین با ارزش شیر سویا محسوب کرد. همچنین این ماده برای نوزادان نیز مفید است.
تخم طالبی یا گرمک با تخم کدو و تخم خیار تشکیل تخم های خنک را می دهند و برای تسکین و نرم کردن سینه مصرف می شود. طرز مصرف آن این است که این سه تخم را کمی می کوبند و در آب می ریزند تا شیره آن در آب مخلوط شود، سپس آن را صاف کرده و مصرف می کنند.
جالب است بدانید از تخم های این میوه در چین برای پایین آوردن تب و آرام کردن سیستم گوارشی استفاده می شود.

تذکرات مهم در خرید و مصرف طالبی

برای انتخاب بهترین طالبی، ابتدا می‌توانید با کف دست روی آن بزنید اگر صدای طبل مانندی شنیده شد اولین آزمایش را برای انتخاب با موفقیت گذرانده‌اید. در مرحله دوم برای انتخاب طالبی بهتر است طالبی مورد نظر از وزن بیشتری نسبت به اندازه‌اش برخوردار باشد.
خطوطی که بر روی طالبی وجود دارد باید به رنگ زرد درآمده باشد زیرا خطوط سبز رنگ نشان دهنده کال بودن طالبی می‌باشد.
از انتهای طالبی رسیده جایی که از ریشه جدا شده است باید بویی شیرین استشمام گردد.
طالبی می‌تواند در دمای معمولی اتاق برای روزها نگهداری شود و باعث می‌شود که طالبی، ‌آبدارتر گردد.
اما توجه داشته باشید که تا زمانیکه طالبی کامل است می‌توانید آن را در اتاق نگه دارید و در صورتیکه آن را قاچ نمودید می‌توانید برای ۲ تا ۳ ساعت آن را بیرون از یخچال نگهداری نمود و اگر بیشتر از این بیرون از یخچال بماند قابل مصرف نمی‌باشد.
بتاکاروتن نوعی رنگدانه است که به میوه‌ها رنگ نارنجی می‌دهد. برای بهره‌مندی از این رنگدانه بهتر است طالبی‌هایی را انتخاب کنید که گوشت نارنجی رنگی دارند و پررنگ‌تر هستند نه آن‌هایی که گوشتشان زرد یا سبز رنگ است.
همچنین دانشمندان با تحقیق بر پوست میوه‌هایی مثل خربزه و طالبی دریافته‌اند که پوست این میوه‌ها می تواند منبعی برای مسمومیت غذایی باشد؛ از این رو شستن کامل میوه‌ها بسیار توصیه می‌شود.

مضرات طالبی

در برخی افراد مصرف زیاد طالبی باعث اسهال یا نفخ می‌شود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است درمصرف آن زیاده‌روی نشود. کسانی که مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت کنند و یا آن را مصرف نکنند. کسانی که ورم معده و روده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی کنند.

0 پسندیده شده
زهرا حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.