198

به کبد و استخوان‌تان رحم کنید

|
0 دیدگاه
4

اگر بخواهی یک روز بی مقصد خیابان‌های پایتخت را قدم بزنی، قطعا نگاهت متوجه وفور انواع مغازه های فست فود خواهد شد.

فست فود به شکل امروزی ۹۵ سال پیش در هفتم جولای ۱۹۱۲ و در آمریکا متولد شد. در این روز رستورانی با نام «اتومات» در نیویورک افتتاح شد که در واقع نوعی کافه تریا بود.

در این رستوران غذاهای از پیش آماده را در محفظه‌های گرم‌کننده شیشه‌ای قرار می‌دادند و مشتریان از طریق دستگاه‌های سکه‌ای اقدام به خرید آن می‌کردند.

اتومات خیلی زود شعبات متعددی در گوشه و کنار آمریکا افتتاح کرد و ۲۰ سال بی‌رقیب باقی ماند. در سردر ورودی رستوران‌های اتومات نوشته شده بود: «ما کار مادران را کم کرده‌ایم.»

رستوران‌های فست فود دو شاخص اصلی دارند؛ یکی آن که غذا پس از سفارش خیلی سریع آماده و با حداقل امکانات به مشتری ارائه می‌شود.

دوم اینکه این غذاها در رستوران‌ها در حجم زیاد تولید شده و گرم نگه داشته شده یا پس از سفارش مشتری دوباره گرم می شوند.

با وجود هشدارهایی که همیشه نسبت به غذاهای معروف به فست فود داده می‌شود، اما شاهدیم که هر روز بر میزان مصرف آن غذاها اضافه شده و این غذاها خانواده‌های بیشتری را جذب خود می‌کنند و به اصطلاح کار سرمایه گذاران آن حسابی سکه است.

مباحث بهداشتی مشکل اصلی فرآورده‌های پروتئینی نیست بلکه مشکل اصلی آن است که تغذیه جامعه به ویژه کودکان و نوجوانان را برهم می زند. بر این اساس مصرف افراطی و روزانه این فرآورده‌ها به هیچ وجه توصیه نمی‌شود و از نظر تغذیه‌ای کاری خطرناک است.

وقتی قیمت یک کیلو سوسیس و کالباس از یک کیلو گوشت کمتر است، حتما جایی اشکال دارد . اما اشکال کجاست؟ آیا متولی واحدی به لحاظ قانونی برای سلامت غذایی مردم تعیین نشده است؟

فست‌فودها چند ایراد اساسی دارند که برای بدن بسیار مشکل‌ساز هستند

در وهله اول مواد تشکیل‌دهنده آنها معمولاً با کیفیتی بسیار پایین و تاریخ مصرف گذشته هستند؛ ضمن اینکه از مواد نگهدارنده‌ای بهره می‌گیرند که اصلاً مناسب نیستند.

در مواد تشکیل‌دهنده بسیاری از این فست‌فودها باید تردید کرد گوشت مورد استفاده در این فست‌فودها با مواد بسیار بی‌کیفیت و غیراستانداردی مخلوط می‌شود و در تهیه آن به هیچ عنوان نکات بهداشتی رعایت نشده است.

ایراد دوم آنها ادویه بسیار زیاد به ویژه نمک و فلفل غیراستانداردی است که در این حجم برای بدن و تغذیه بسیار نامناسب‌ است، ضمن اینکه قندها و پروتئین آنها، کیفیت لازم را ندارند و حتی ناسالم هستند.

روغن‌هایی که در طبخ این مواد استفاده می‌شود، نه تنها بسیار بی‌کیفیت هستند و حتی برای سرخ کردن بار اول هم مناسب نیست اما متاسفانه شاهدیم که فست‌فودفروشی‌ها بارها و بارها از این روغن نامناسب استفاده می‌کنند؛ به طوریکه این روغن به شدت سرطان‌زا می‌شود.

دو چاشنی خطرناک

سس‌های بسیار چرب هم همواره تغذیه سالم را زیر سئوال می‌برد. مصرف بیش از حد این سس‌ها بسیار برای بدن مضر و آسیب‌رسان هستند.

تغذیه سالم با چربی و نمک کم و مواد تازه فراهم می‌شود، در حالی که این فست‌فودها اصلاً این فاکتورها را ندارند.

نوشابه در رنگ‌های مختلف جزو لاینفک فست‌فودهاست. مصرف بیش از حد این نوشیدنی در ایجاد سوءتغذیه بسیار موثر است و مانع اصلی در جذب املاح به حساب می‌آید.

بیشترین آسیب به کبد و دستگاه گوارشی می‌رسد

آسیب این نوع تغذیه ناسالم به همه بدن می‌رسد، اما بیشترین آسیب شامل کبد و دستگاه گوارش می‌شود.

پوکی استخوان، کبد چرب و ضعف عضلانی که این روزها به شدت با آن روبرو هستیم را باید در این نوع تغذیه جست‌وجو کرد.

اما فست‌فودها بیشترین تاثیرشان را بر کبد و گوارش می‌گذارند.

رفلکس و تنبلی معده، اختلال سوخت و ساز در کبد و کبد چرب از مهمترین مضرات این دو ماده غذایی هستند.

نوجوانان در سن رشد بیشترین آسیب را می‌بینند

این مواد بر اساس سن و سال آسیب‌شان افزایش و کاهش می‌یابد، سنین زیر ۱۶ سال و بالای ۷۰ سال بیشترین آسیب بدنی را از این مواد ناسالم می‌بینند و ممکن است آثار سوء آن را بلافاصله مشاهده کنند.

با این حال باید بگویم بیشترین ضرر به افراد در سنین رشد می‌رسد.

در این سن بدن نیاز به پروتئین خوب دارد و مواد غذایی سالم، اما وقتی این مواد ناسالم به بدن می‌رسند، نوجوانان قطعاً در سال‌های آینده آسیب‌های آن را خواهند دید.

ورزش و تناسب وزن را فراموش نکنید

تحرک و ورزش مناسب می‌تواند مانعی باشد برای بسیاری از آسیب‌های فست‌فودها.

کسی که فست‌فود می‌خورد معمولاً زیاد و سریع می‌خورد که این امر مهمترین عامل در افزایش وزن است.

افزایش وزن خود حکایتی مجزا دارد و آسیب‌های بسیاری می‌رساند و ورزش تنها راه مقابله با آن است.

تغذیه سالم با سفره ایرانی

در سفره ایرانی غذاهای سالم از انواع سبزی، مواد لبنی و تخم‌مرغ تهیه می‌شود که از نظر ارزش تغذیه‌ای نیز بسیار مناسب هستند اما گسترش فست ‌فود، نقش این غذاها را کم می‌کند. این مساله موجب می‌شود عادت‌های خوب تغذیه‌ای ما نابود شود.

فست فودها به دلیل دارا بودن نمک، چربی و مواد نگهدارنده برای سلامت فرد مضر هستند و مصرف زیاد آنها توصیه نمی‌شود. مواد نگهدارنده باعث تولید نیتروزآمین در بدن می‌شوند که سرطان‌زابودن آنها اثبات شده است. این مواد دارای آثار تجمعی هستند و اگر مرتبا استفاده شوند، در درازمدت می‌توانند باعث سرطان شوند.

سوءتغذیه و گسترش انواع سرطان ها قطعا دلایل بسیاری دارد که یکی از اصلی‌ترین آنها تغذیه نامناسب و ناسالم است. به نظر می‌رسد برای برون رفت از بسیاری از مشکلاتی که این روزها به وضوح شاهد آن هستیم، بهترین توصیه‌ای که می‌توان کرد، روی آوردن به سفره‌های غنی و سالم خانواده است و فراموش کردن و پشت پا زدن به غذاهای آماده‌ای که هر روز بر تعداد آن‌ها اضافه می‌شود و دائم ما را به سمت خود می‌خوانند.

0 پسندیده شده
زهرا افرادی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.