47

تغذیه در دوران بارداری

|
0 دیدگاه
sadasdasdasd

همانطور که در بارداری هفته به هفته جنین نیاز به مراقبت بیشتر دارد ُ مادران به برخی مواد مغذی، پروتئین، بعضی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند آهن، اسیدفولیک، کلسیم و کالری برای دریافت انرژی نیاز دارند.

تغذیه

خانم باردار معمولاً به طور متوسط تا ۵۰۰ کالری در روز می‌تواند دریافت کند. بنابراین بهتر است برای تغذیه در دوران بارداری از همه گروه‌های اصلی غذایی مانند نان، غلات،‌ گوشت، سبزیجات و گروه لبنیات به صورت متعادل مصرف کند. شیر که در گروه لبنیات قرار دارد، باید حداقل ۳ تا ۴ لیوان در روز دریافت کند.

بهتر است فرد باردار سبزی و میوه‌های تازه مصرف کند چراکه حاوی فیبر بوده و به غیر از اینکه ویتامین‌ها و املاح را به بدن می‌رسانند، کمک می‌کنند تا او دچار یبوست نشود. آب سالم نیز باید به مقدار کافی دریافت شود. لوبیا سفید، عدس، نخود و لوبیا چیتی سرشار از فیبر و پروتئین است.

مصرف ماست که منبع غنی کلسیم است، توصیه می‌شود. مغز گردو یکی از منابع سرشار از امگاـ سه است و برای رشد جنین لازم است. مادران باردار بهتر است از غذاهای فرآوری‌شده که در تهیه آنها از مواد نگهدارنده،‌ افزودنی‌ها و رنگ‌ها استفاده شده، مصرف نکنند. این افراد باید مصرف نمک و غذاهای پرنمک را کاهش دهند چراکه ممکن است دچار فشار خون در زمان بارداری تا تولد شوند.

همچنین می‌بایست برای تغذیه در دوران بارداری مصرف مواد قندی حاوی شکر را محدود کنند، چراکه ممکن است دچار دیابت دوران بارداری شوند. خانم‌ها در دوران بارداری از خوردن نوشیدنی‌های کافئین‌دار مانند شکلات، چای، انواع کولاها و کاکائو تا حد امکان بپرهیزند که می‌تواند باعث سقط جنین، کاهش وزن نوزاد و مرده‌زائی شود.

کربوهیدرات‌ها شامل کربوهیدرات‌های ساده و کربوهیدرات‌های کمپلکس می‌شوند. کربوهیدرات‌های کمپلکس شامل نان،‌ غلات، سیب‌زمینی و ماکارونی می‌شود که مواد قندی را به تدریج در بدن آزاد می‌کنند اما کربوهیدرات‌های ساده مانند شکر قند خون را به شدت افزایش می‌دهند.

میوه‌هایی مانند خیار و توت فرنگی که روی پوست آنها احتمال وجود سموم هست، کمتر مصرف شود و بهتر است پوست آنها گرفته شود. به منظور  تغذیه در دوران بارداری از محصولات ارگانیک استفاده شود چراکه عاری از هر گونه سموم و مواد شیمیایی هستند.

 تغذیه در دوران بارداری

کالری: ۳۰۰کیلوکالری در روز طی بارداری توصیه می‌شود. مصرف کالری از نظر تولید انرژی اهمیت دارد.

پروتئین:نیاز به پروتئین در بارداری افزایش میریابد. توصیه می‌شود پروتئین از منابع حیوانی به فرد برسد؛ مثل شیر، ماهی ،گوشت، مرغ و ….

روی:کمبود شدید روی می‌تواند موجب کاهش قابل توجه اشتها، اختلال رشد و اختلال در ترمیم زخم شود.

ید:مصرف نمک یددار توسط زن باردار نه تنها جهت برآوردن نیازهای جنینی بلکه به منظور جبران افزایش از دست دادن ید از طریق کلیه‌ها در جریان بارداری لازم است.

آهن:طی بارداری نیاز به آهن افزایش پیدا می‌کند لذا مکمل‌های آهن‌دار توصیه می‌شود.  از نیمه دوم بارداری خوردن قرص آهن شروع می‌شود.

کلسیم:فرآورده‌های لبنی، منبع بسیار خوبی برای کلسیم و پروتئین هستند که هر دو  این مواد در طول دوران بارداری مورد نیاز هستند اما انتخاب سالم‌ترین گزینه در گروه لبنیات، نیاز به داشتن اطلاعات جامعی از این گروه و نیاز شما به کلسیم دارد.

نیاز به کلسیم در دوران بارداری

مواد معدنی برای تمام فعالیت‌های بدن ضروری است. کلسیم یکی از این مواد است که در سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها نقش مؤثری را ایفا می‌کند. ۹۹ درصد کلسیم بدن در استخوان‌ها و دندان‌ها و یک درصد باقیمانده در پلاسمای خون و بافت‌های نرم یافت می‌شود. همچنین کلسیم برای تشکیل دندان و استخوان‌های سالم جنین ضروری است. در دوره بارداری جذب کلسیم افزایش می‌یابد اما به طور معمول نیازی به کلسیم اضافی نیست. تراکم کلسیم در جنین رو به رشد، بیش از مادرش است. این بدان معنی است که جنین توسط شما، ذخیره خوبی از کلسیم دریافت می‌کند.

میزان مصرف در دوران بارداری

نیاز به کلسیم در زنان معادل ۳ تا ۳ وعده در روز مصرف فرآورده‌های لبنی است. البته گاهی به ۴ وعده در روز با توجه به نیاز مادر نیز می‌رسد. مقدار توصیه شده معادل مصرف ۶۰۰ میلی‌گرم شیر است. هر سهم معادل یک لیوان شیر یا ماست می‌باشد.

منابع کلسیم

تقریباً نیمی از کلسیم مورد نیاز ما از شیر و پنیر و یک‌چهارم دیگر آن، از نان و دیگر غلات تأمین می‌شود. منابع دیگر عبارتند از: ماست، پنیر، سویا، نوشیدنی‌های کلسیم‌دار، سویا، کنسرو ماهی مانند ساردین و ماهی آزاد، سبزیجات برگ‌داری که برگ آنها سبز و تیره باشد، خشکبار، فندوق، بادام، پسته و دانه‌های خوراکی، به طور خاص کنجد.

نکاتی در رابطه با مصرف کلسیم

فرآورده‌های لبنی، یک منبع سرشار از چربی‌های اشباع هستند. پس تا حد امکان از لبنیات کم‌چرب استفاده کنید. فرآورده‌های کم‌چرب یا بدون چربی نیز به اندازه انواع پرچرب آن حاوی کلسیم و پروتئین هستند.

* مصرف پنیرهای نرم و تازه ممکن است موجب مسمومیت غذایی شوند. سعی کنید همیشه از پنیرهای سفت استفاده کنید.
* اگر نسبت به قند شیر یا لاکتوز حساسیت دارید، می‌توانید از نوع بدون قند شیر و لاکتوز آن استفاده کنید یا سبزیجات پربرگ سبز تیره مانند اسفناج یا ماهی به‌خصوص ساردین و سالمون را جایگزین کنید.
* مصرف ویتامین D، برای اطمینان از جذب کلسیم ضروری است. همچنین مصرف الکل و کافئین مانع جذب کلسیم می‌شوند.

مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌های ضروری

ویتامین D:

تمام میزان مورد نیاز نوزاد به این ویتامین از طریق مادر تأمین می‌شود. اگر مادر ویتامین D کافی مصرف نکند، نوزاد نیز دچار کمبود می‌شود. همان طور که میزان بسیار کم ویتامین D باعث تضعیف جنین می‌شود، میزان بالای آن نیز موجب نقصرهای مادرزادی می‌شود. با پزشکتان درباره میزان نیاز خود به ویتامین D با توجه به وزنتان مشورت کنید.

ویتامین C:

هنگام بارداری میزان ویتامین C خون پایین می‌آید، چراکه این ویتامین از جفت رد شده و به جنین می‌رسد و ممکن است در بعضی مراحل بارداری، جنین ۵۰ درصد بیش از مادر ویتامین C داشته باشد. بنابراین برای حفظ سلامت خود، روزانه ۷۰ میلی‌گرم ویتامین C استفاده کنید.

0 پسندیده شده
معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.