25

افراط ایرانی‌ها در مصرف نمک، شکر و چربی

|
0 دیدگاه
3

افراد کشور ما در مصرف نمک، شکر و چربی زیاده‌روی می‌کنند.

حد مطلوب مصرف نمک برای هر فرد پنج گرم در روز است، اما متوسط مصرف روزانه هر فرد در کشور ما برابر با ۱۲ گرم است.

حد مطلوب مصرف شکر در سبد غذایی هر فرد ۴۰ گرم است،  سرانه مصرف شکر در کشور ۵۱ گرم است. همچنین دریافت ۲۰ درصد انرژی بیش از حدمجاز در افراد جامعه منجر به چاقی، افزایش وزن و شیوع بیماری‌های قلبی عروقی شده است و تنها ۳۰ درصد از افراد جامعه دارای وزن مناسب هستند.

حد مطلوب مصرف چربی در هر فرد ۳۵ گرم است، اما متوسط میزان مصرف چربی در کشور ما ۵۰ گرم در روز گزارش شده است.

یک میلیارد نفر در جهان دچار گرسنگی پنهان هستند؛ به طوری که غذا می‌خورند اما نیاز سلول‌های بدن به غذای مطلوب رفع نمی‌شود. همچنین ۸۰۰ میلیون نفر در جهان دچار گرسنگی هستند و غذای مطلوبی برای خوردن پیدا نمی‌کنند. این در حالیست که غذا با ترکیب سالم و ایمن و تنوع مواد غذایی و رعایت آن، بر سلامت جامعه تاثیرگذار است.

در سال‌های اخیر صدا و سیما تبلیغات زیادی را در حوزه موادغذایی مانند چیپس و پفک داشته که موجب کشش کودکان و نوجوانان به این گونه موادغذایی شده است، خوشبختانه در حال حاضر تبلیغات بسیار کمتر شده و ارزش افزوده مواد غذایی بر روی محصولات غیرمفید اعمال شده است.

بسیاری از افراد از نوع برچسب‌گذاری‌ها رضایت نداشتند که موجب اقدامات  در زمینه افزایش کیفیت و اثربخشی برچسب‌ها و طرح نشانگر رنگی تغذیه‌ای شد.

در این نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای چهار فاکتور چربی، اسیدهای چرب ترانس، نمک و قند با سه رنگ قرمز، زرد و سبز به نمایش گذاشته شده و هریک نشان‌دهنده مقادیر مجاز و غیرمجاز فاکتورهای یاد شده در محصولات است.

صنایع غذایی در ابتدا نگران نصب برچسب بودند که با پیشرفت برنامه‌ها نگرانی آن‌ها هم کاهش یافته است و در حال کاهش فاکتورهای قرمز محصولات خود و نزدیک کردن آن به رنگ سبز از نشانگر تغذیه‌ای هستند.

برچسب‌گذاری و نشانگر رنگی تغذیه‌ای روشی برای تامین امنیت، سلامت و بهداشت مردم است. سازمان غذا و دارو در ایران طرح جدید استفاده از نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای را طراحی کرد که نوشته‌ای بر روی آن نیست. نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای که نوشته‌ای بر روی آن درج نشده، همانند چراغ راهنما است و در سه رنگ سبز به معنای اطمینان، زرد نشانگر احتیاط و قرمز بیانگر خطر مورد استفاده مصرف‌کنندگان محصولات قرار می‌گیرد.

نشانگر رنگی تغذیه‌ای برای همه سنین و اقشار کم‌سواد، بی‌سواد و تحصیلکرده قابل تشخیص و استفاده است و آموزش مخاطبان را نیز آسان می‌کند. در حال حاضر در برخی از محصولات نشانگر رنگی تغذیه‌ای درج شده است و تلاش می‌شود در آینده‌ای نه چندان دور همه محصولات دارای برچسب و نشانگر باشند و صنایع نیز سعی کنند تا کیفیت محصولات خود را به رنگ سبز ارتقاء دهند.

یکی از وظایف مهم  فعالیت در حوزه ایمنی غذا بوده که اقدامات زیادی برای تامین آن انجام شده و تلاش میشود تا اعتماد مردم را از نظر امنیت غذایی به دست آورند. وظایف  در حیطه تامین امنیت غذایی، کنترل محصولات پیش از عرضه آن به بازار و استفاده مردم است.

چهار فاکتور در نشانگر تغذیه‌ای شامل نمک، قند، چربی و اسیدهای چرب ترانس است که قرمز بودن هر یک از آن نشان دهنده خطر، رنگ زرد بیانگر احتیاط و سبز نشان از اطمینان است.

آنچه می‌تواند موجب پیروز شدن طرح برچسب‌ها در کشور باشد، احترام به خریدار است که آن هم از طریق نوع برچسب، محل قرار گرفتن آن در محصول و قابل مشاهده بودن آن تحقق می‌یابد.

0 پسندیده شده
زهرا افرادی
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.