583

زیره و خواص آن

|
0 دیدگاه

در مباحث قبل درباره برخی خواص زیره صحبت کردیم، حال می‌خواهیم با این گیاه مفید بیشتر آشنا شویم.

زیره و خواص آن

سه نوع زیره داریم که شباهت‌ها و تفاوت‌هایی با هم دارند: زیره سیاه، زیره سبز، و زیره کوهی.

زیره به طور کلی طبع گرم و خشک دارد به همین علت استفاده مداوم و زیادش برای افرادی که طبع گرم دارند مضر است و برای بهره‌مندی از منافع آن باید برای افراد گرم مزاج زیره را در سرکه بخیسانیم و بعد مصرف کنیم.

زیره سیاه

زیره سیاه همان زیره کرمان خودمان است. گیاهی دو ساله با ساقه‌ای تو‌خالی و برگ‌های سبز و نواری شکل که میوه‌ای بیضی شکل به طول نیم سانتی‌متر با رنگ قهوه‌ای سیر مایل به سیاه دارد.

زیره سیاه مقوی معده و بادشکن است و برای افزایش شیر و منظم کردن قاعدگی بسیار اثر بخش دیده شده، چنان که در قطره ی شیرافزا هم که دارویی گیاهی برای بیشتر شدن شیر زنان تازه زایمان کرده است از آن استفاده می‌شود. همچنین برای رفع التهاب پوست مفید می‌باشد. خوردن این میوه با افزایش میزان عرق بوی بد بدن را نیز از بین می برد.

میزان مصرف زیره سیاه تا ۲۰ گرم توصیه شده است. زیره سیاه را در ادویه‌ها و چاشنی‌های مختلفی می‌توان یافت اما استفاده از دانه‌های هلالی شکل زیبایش هم در غذا می‌تواند برای معده‌مان مفید باشد. مثلا می توانیم در غذاهایی مثل آبگوشت و مرغ، میوه زیره سیاه را به صورت آسیاب نشده استفاده کنیم چراکه آسیاب کردن زیره از فوایدش می‌کاهد. همچنین جویدن زیره بعد از غذا باعث از بین رفتن بوی بد دهان می‌شود.

زیره سبز

زیره سبز هم در ایران در مناطقی از جمله خراسان و تبریز می‌روید. گیاهی یک ساله است که بیشتر از میوه‌اش که شکی هلالی و رنگی سبز یا خاکستری دارد استفاده می‌شود. زیره سبز در آلمان با نان و در هلند با پنیر مخلوط می‌شود و مزه‌ای گرم دارد.

زیره سبز هم خواصی مانند زیره سیاه دارد. از دیگر ویژگی‌های زیره سبز می‌توان به این موارد اشاره کرد: قرقره‌ی دم کرده زیره سبز برای تسکین درد دندان پرکابرد است. زیره سیاه برای معده مفید، ضد نفخ و بادشکن است. همچنین از این میوه برای افزایش ادرار استفاده می‌شود. دم کرده زیره سبز را برای جلوگیری از خونریزی بینی یا چشم استفاده می‌کنند.

میزان مصرف زیره سبز  باید حدود یک دهم زیره سیاه باشد.

زیره کوهی

محل رویش زیره کوهی در ایران نیست. میوه اش شکل و شمایلی مثل بقیه انواع زیره‌ ولی بزرگتر و به رنگ زرد مایل به قهوه‌ای دارد و بویی شبیه به گلپر می‌دهد.

مثل انواع دیگر زیره بسیار گرم، ضد نفخ و مقوی معده است و به هضم غذا کمک می‌کند. برای کبد بسیار مفید است و در دفع سموم و گزش حیوانات سمی کمک می‌کند. همچنین کمپرس جوشانده‌ی ریشه زیره کوهی برای تسکین درد بسیار مفید است.

میزان مصرف زیره کوهی ۲۰ گرم است و باز هم افراد گرم مزاج باید کمتر و همراه با سرکه مصرفش کنند.

به طور کلی

زیره برای جلوگیری از باروری مفید است به همین علت است که استفاده زیاد و مداومش به آقایان توصیه نمی‌شود چرا که تولید اسپرم را کاهش می‌دهد.

اما برای بدن زنان مفید است چرا که از افتادگی رحم و تخمدان و عفونت این اعضا جلوگیری می‌کند و از درد قاعدگی می‌کاهد. برای همین دلایل است که به خصوص استفاده از عرق زیره برای لاغری، زیاد به آقایان توصیه نمی‌شود. اما برای استفاده از عرق زیره برای لاغری باید روزی سه بار نصف استکان عرق زیره مرغوب را در آب حل کرد و خورد.

همچنین خوردن زیره به درمان بیماری هایی از جمله بواسیر، نقرس، چربی خون کمک می‌کند و در کاهش ویار بارداری تاثیرگذار است اما به علت سقط‌آور بودن مصرف زیاد زیره، در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شود.

1 پسندیده شده
معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.