3129

گیاه دارویی آنخ و خواص آن

|
0 دیدگاه

امروزه کمتر کسی را در شمال خراسان سراغ داریم که با گیاه آنخ آشنا نباشد یا بهتراست بگویم در شمال خراسان خانواده ای را پیدا نمیکنیم که با گیاه آنخ آشنا نباشد !

گیاه دارویی آنخ و خواص آن

این گیاه هم خانواده ی گیاه آویشن می باشد و از تیره ی نعنائیان می باشد .

گیاه کاکوتی که کردهای خراسان به آن آنخ یا آنوخ میگویند ، در شمال خراسان در بین ترک ها و فارس ها ی این استان هم با نام کردی آن یعنی آنخ شناخته شده است .

آنخ در بسیاری از کوهستان های شمال خراسان به وفور یافت می شود و مردمان زیادی را در فصل بهار به کوهستان ها برای جمع آوری آنخ می کشاند .

این گیاه هم خاصیت داروئی دارد و هم خاصیت غذایی . کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .

در شمال خراسان بیشتر آنخ را به همر اه چای دم میکنند و اینگونه طعم خوبی را به چای اضافه میکند و بعضی اوقات هم آنخ را به تنهایی دم میکنند.

که این روش هم بسیار مورد استقبال است. و آب جوش ، رنگ سبز و خوش بویی را به خود میگیرد.

اين گياه چند ساله است وبوته‌هاي آن پرپشت و ارتفاع آن بين ۲۰ تا ۵۰ سانتي متر مي‌باشد و در آذربايجان به آن کهليک اُتي و يا کلکوتي(به معناي علف کبک) مي‌گويند .

آويشن بيشتر در بيماريهاي تنفسي استفاده مي‌گردد ولي کاکوتي اغلب در درمان اختلالات گوارشي نظير اسهال و دل پيچه کار برد دارد . چوپان ها و کوه نوردان کاکوتي تازه را جمع آوري مي‌کنند و چاي آن را گوارا ترين نوشيدني مي‌دانند. کاکوتي را از آن جهت به دوغ اضافه مي‌کنند که اثرات سوء گوارشي آن نظير دل درد و دل پيچه کاهش ميدهد.

کاکوتي داراي گل هاي بنفش است”از برگ‌هاي خشک‌شده و خردشده کاکوتي به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده مي‌شود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.

از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی  گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چاي كاكوتي بعد از غذا نه تنها مانند چاي سياه آهن بدن را دفع نمي‎كند بلكه هضم غذا را آسان مي‎‎كند.

خواص آنخ ( کاکوتی ):

۱-طبع آن گرم است
۲-مقوي معده يک ساعت بعد غذا دم کرده ميل شود
۳-صفرا بر صبح وعصر به جاي چايي ميل شود
۴-باد شکن .خلط اور.
۵-مقوي قلب به صورت جوشانده ميل شود
۶-براي درمان تب مالت بسيار مفيد است
۷-باعث جذب غذا ميشود تاثير منفي برروي آهن غذا ندارد
۸-کساني که بدن ضعيف دارند از حمام کاکوتي استفاده کنن
۹-تقويت کننده نيروي جسمي
۱۰- درمان کننده سرماخوردگي
۱۱- براي سياه سرفه ۵ گرم کاکوتي را در ۳۰۰ سي‎سي آب جوشانده و دم کرده روزي ۳ فنجان بنوشند.
۱۲- چاي کاکوتي بعد از غذا نه تنها مانند چاي سياه آهن بدن را دفع نمي‎کند بلکه هضم غذا را آسان مي‎کند.
۱۳- اشخاصي که رماتيسم دارند مي‎توانند از کاکوتي استفاده کنند به صورت حمام يعني ۱۰۰ گرم کاکوتي در ۳ ليتر آب جوشانده در وان ريخته داخل وان بنشينيد.
حالا که به خاصیت های بسیار آنخ پی بردید ، توصیه میکنیم حداقل هفته ای ۳-۴۴ نوبت بجای چای معمولی و چای سیاه از این گیاه استفاده کنید . همچنین به عنوان تفریح و ورزش نیز میتوانید به کوهستان با خانواده سری بزنید و کاکوتی جمع کنید مطمئنا روحیه تان بسیار شاداب خواهد شد  .

4 پسندیده شده
معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.