91

عناب درمانی در زندگی

|
0 دیدگاه

عناب‌ درختی است که ارتفاع آن تا ۸ متر می‌رسد. نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوع دیگر آن به صورت کج و معوج بالا می‎رود. برگ‌های این درخت کوچک، زیبا، شفاف، متناوب و دندانه‌دار هستند و گل‌های آن کوچک و به رنگ سبز مایل به زرد است.

عناب درمانی در زندگی

میوه آن قرمز و تخم مرغی شکل، با طعمی شیرین است و یک هسته به ابعاد زیتون دارد.نوع برگزیده آن عنابی است که هسته آن نیز بزرگ شده باشد. عناب از تنقلات بوده و خواص گوناگونی دارد. گفته شده است که اگر پیش از غذا خورده شود بهتر است.

طبع گیاه:

عناب‌ از نظر طب قدیم ایران معتدل است. البته ابوعلی سینا اعتقاد داشت که عناب‌ کمی سرد است . عناب‌ دارای طبع معتدل و متمایل به تر است.

رویشگاه:

درختی کوتاه قد است که در اکثر مناطق ایران، مخصوصاً در جنوب استان خراسان وجود دارد.

عناب‌ بومی مناطق گرمسیر است و کشت آن در شمال آفریقا، جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد.

فرآورده‌های عناب:

جوشانده عناب: ۵۰ گرم عناب‌ را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن ۲/۳ شود.

جوشانده عناب‌ و جو: دانه عناب‌ را با ۲۵ گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در ۲ لیتر آب ریخته و آن قدر بجوشانید تا جو به اصطلاح شکفته شود و ۱/۵ لیتر آب باقی بماند. این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود. سپس روی آن را بردارید و بنوشید.

خیس کرده عناب: تعداد ۲۰ دانه عناب، ۳۰ دانه مویز دانه گرفته، ۳۰ دانه سپستان و ۱۷ گرم شاخه گل‌دار بنفشه را در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند. سپس آن را صاف کرده و با ۵۰ گرم شیرخشت و ۵۰ گرم ترنجبین مخلوط کنید تا کاملاً حل شود. سپس قدری گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید.

ترکیبات شیمیایی:

عناب‌ دارای لعاب فراوان و حدود ۵% مواد پروتئینی، ۴% مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C و املاح می‌باشد. در عصاره آبی چوب عناب، اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد.

موارد مصرف و اثرات درمانی عناب:

عناب‌ حرارت بدن را فرونشانده و منی را کم می‌کند.
برای بیماری‌های کبد مفید است و دل پیچه و حصبه را درمان می‎کند.
عناب‌ فشارخون را پایین می‌آورد.
میوه آن خاصیت غذایی و طبی داشته، جوشانده آن به همراه خرما، انجیر و کشمش جزء چهار گیاه مفید برای بیماری‌های سینه، زکام و سرفه است.
از میوه عناب‌ جوشانده‌ای تهیه می‌شود که برای رفع درد سینه، سرفه و سرماخوردگی بسیار مؤثر است. طرز تهیه جوشانده آن به این ترتیب است: یک استکان عناب‌ را در دو لیوان آب جوش می‌ریزند و مدتی صبر می‌کنند تا در درجه حرارت ملایم به جوشیدن ادامه دهد و عناب‌ها متورم شوند. سپس هسته‌های آن‌ها را به آسانی از میوه جدا می‌کنند آنگاه میوه‌ها را درآب جوشانده می‌فشارند و محلول به دست آمده را روزانه به میزان یک تا دو استکان می‌نوشند.
ملین است مخصوصاً اگر آن را با آب و یا شیر بجوشاند.
عناب‌ برای بیماری‌های کلیه و مثانه و تب مفید است.
خوردن ساییده عناب‌ با هسته جهت زخم معده و ورم روده مفید است.
پیامبر خدا فرمودند: “عناب‌ تب را می‌برد.”
خون ساز است، این ویژگی عناب‌ از سال‌ها پیش در طب سنتی مورد توجه بوده است، به طوری که این سینا در آثار خود به آن اشاره کرده است. جالینوس نیز درباره آن گفته است که بر غلظت خون می‌افزاید.
جوشانده پوست درخت عناب‌ داروی ضد اسهال است.
آسم و تنگی نفس را برطرف می‌سازد.
جوشانده عناب‌ گرفتگی صدا را برطرف می‌کند.
برای معالجه و التیام زخم‌های کهنه گرد ریشه خشک شده عناب‌ را روی آن‌ها بپاشید.
عناب‌ آرام کننده اعصاب است.
هسته عناب‌ خواب آور است و بی‌خوابی را برطرف می‌سازد.
خستگی شدید را رفع می‌کند.
هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه می‌کنید یک فنجان دم‌کرده عناب لبخند به لب‌های شما می‌آورد.
رشد موی سر را زیاد می‌کند.
برای برطرف کردن ورم چشم، عناب‌ را به چشم بمالید.
دستگاه هاضمه را تقویت می‌کند.
باعث تقویت حافظه می‌شود.
عناب‌ به دلیل داشتن لعاب زیاد نرم‌کننده سینه است.
ادرار را زیاد می‌کند.
تسکین دهنده و تصفیه کننده خون بوده و برای درمان برونشیت مفید است.
کم اشتهایی را برطرف می‌کند.
برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید.

موارد منع مصرف:

عناب‌ در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می‌کند. این گونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند.
عناب‌ نیروی جنسی را کم می‌کند. بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود.
عناب‌ دارای ارزش غذایی کم بوده و دیر هضم است.
شما هم از عناب‌ استفاده می‌کنید؟! نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.