276

تغذیه و آرتریت روماتوئید

|
0 دیدگاه

آرتریت واژه­ای عمومی است که به درد مفاصل همراه با التهاب اطلاق می شود.

تغذیه و آرتریت روماتوئید

اگرچه هیچ رژیم غذایی به خصوصی برای آرتریت شناخته نشده است، تحقیقات نشان می دهد که افزایش غذاهای ضدالتهاب و محدود کردن غذاهایی که باعث درد مفاصل می شود، باعث التیام علایم آرتریت می شود.

کدام غذاها التهاب زا هستند؟

غذاهای سرخ شده و غذاهای فرآوری شده

تحقیقات نشان می دهد که کاهش مصرف غذاهای سرخ شده و فرآوری شده مانند گوشت های سرخ شده یا غذاهای بسته بندی و فریز شده (غذاهای فرآوری شده) به بهبود دفاع طبیعی بدن کمک می­کند.

محصول نهایی واکنش گلیکوزیلاسیون (قنددار شدن) پیشرفته

محصول نهایی واکنش قنددار شدن پیشرفته، نوعی سم است که به نظر می رسد در زمان حرارت دادن، کبابی کردن، سرخ کردن یا پاستوریزه کردن غذاها ایجاد می شود.

این محصولات نهایی به پروتئین های به خصوصی در بدن آسیب زده و باعث روانه شدن دسته ای از سایتوکاین های التهابی (موادی که در زمان التهاب از سلول های ایمنی آزاد می شود) به محل آسیب می شوند.

محلی از بدن که این محصولات نهایی قنددار شدن در آنجا تجمع می یابند تعیین می کند که التهاب به شکل آرتریت روماتوئید یا سایر انواع التهاب بروز کند.

نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ نشان داد که کاهش مصرف غذاهایی که در حرارت بالا تهیه می شوند، به طور مؤثری در کاهش میزان محصولات نهایی گلیکوزیلاسیون (قنددار شدن) در خون مؤثر است.

شکر و کربوهیدرات های تصفیه شده

میزان بالای شکر در رژیم غذایی روزانه، میزان بالای محصولات نهایی گلیکوزیلاسیون و در نتیجه التهاب را به دنبال دارد؛ به همین دلیل توصیه می شود برای کاهش التهاب و درد تا جایی که می توانید کربوهیدرات های ساده مانند انواع شیرینی، آبنبات، غذاهای تهیه شده از آرد و نوشیدنی های شیرین را در رژیم غذایی روزانه خود محدود کنید.

محصولات لبنی

لبنیات کم­چرب سرشار از کلسیم بوده و به استحکام استخوان ها کمک می کنند؛ با این حال لبنیات ممکن است به علت دارابودن نوع به خصوصی از پروتئین با درد ناشی از التهاب مفاصل ارتباط داشته باشند. این پروتئین در برخی از افراد می تواند باعث تحریک بافت اطراف مفاصل شود؛

به همین دلیل دیده شده است که درد ناشی از التهاب مفاصل با تغییر رژیم فرد به گیاه خواری کاهش می یابد. اگر رعایت رژیم صرفاً گیاهخواری برای شما دشوار است، توصیه می شود در کنار مصرف گوشت و لبنیات، بیشتر پروتئین مورد نیاز خود را از منابع غذایی گیاهی مانند سویا، حبوبات، عدس و مغزها تأمین کنید.

موادغذایی ضدالتهاب را بیشتر بشناسید

از آنجا که برخی از ماهی ها مانند سالمون، ساردین، شاه ماهی، قزل آلا و ماهی خال مخالی به علت امگا ۳ سرشاری که دارند، خاصیت ضدالتهابی اعمال می کنند، متخصصین تغذیه مصرف هفته ای دو بار و هر بار۹۰ تا ۱۲۰ گرم از این ماهی ها را توصیه می کنند.

سویا

دانه های سویا مقدار بسیار کمی چربی داشته و سرشار از پروتئین و فیبر هستند. این دانه ها علاوه بر کمک به سلامت قلب و عروق، باعث کاهش التهاب می شوند.

روغن های مفید

روغن خالص زیتون حاوی اسیدهای چرب مفیدی است که اثری مشابه داروهای غیراستروئیدی و ضدالتهاب دارد؛ با این حال روغن زیتون تنها روغن مفید برای التیام التهاب نیست. روغن آووکادو وگلرنگ هم خواص ضدالتهابی دارند. گردو هم به میزان۱۰ برابر روغن زیتون، حاوی امگا۳ بوده و به عنوان یک ضدالتهاب طبیعی عمل می کند.

گیلاس

گیلاس حاوی موادی به نام آنتوسیانین در ترکیب خود است که خاصیت ضدالتهابی دارد. این مواد ضدالتهابی همچنین در سایر میوه های قرمز و بفش مانند توت فرنگی، تمشک و زغال اخته یافت می شوند.

بروکلی

این سبزی سرشار از ویتامین های K و C بوده و دارای ماده ضدالتهابی به نام سولفورافان است؛ این ماده می تواند باعث آهسته شدن روند آرتروز شود. بروکلی همچنین غنی از کلسیم بوده و به همین خاطر در ساخت استخوان ها شرکت می کند.

چای سبز

چای سبز حاوی مقدار زیادی پلی فنل است که خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و باعث آهسته تر شدن روند تخریب غضروف می شود. تحقیقات همچنین نشان می دهد که آنتی اکسیدان دیگری در چای سبز به نام “اپیگالوکاتچین۳ گالات” تولید مولکول های آسیب رسان به مفاصل افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید را مهار می کند.

مرکبات

مرکبات مانند پرتقال، گریپ فروت و لیمو سرشار از ویتامینC هستند. دریافت مقدار مناسبی از این ویتامین از التهاب مفاصل جلوگیری کرده و به حفظ سلامتی آن ها کمک می کند.

غلات

غلات کامل، سطوح پروتئین واکنشی C را در خون کاهش می دهد. پروتئین واکنشی C یک نشانگر التهاب است که در بیماری قلبی، دیابت و آرتریت روماتوئید افزایش می یابد. غذاهایی مانند بلغورجوی دو سر، برنج قهوه ای و نان های سبوس دار، نمونه هایی از غلات کامل هستند.

حبوبات

حبوبات سرشار از فیبر بوده و میزان پروتئین واکنشی C را در خون پائین می آورد. حبوبات همچنین حاوی مقدار زیاد پروتئین بوده و برای سلامت عضلات مفید هستند. این موادغذایی سرشار از فولیک اسید، منیزیم، آهن، روی و پتاسیم نیز هستند و به سلامت قلب و سیستم ایمنی کمک می کنند.

سیر

مطالعات نشان می دهد افرادی که مرتباً از غذاهای خانواده سیرها مانند سیر، پیاز و تره فرنگی در رژیم غذایی روزانه خود استفاده می کنند، با احتمال کمتری به آرتروز زودرس مبتلا می شوند. محققان معتقدند که ترکیب “دیالیل- دیسولفین” موجود در سیر ممکن است آنزیم های آسیب رسان به سلول های غضروف انسان را محدود کند.

مغزها

مغزها مانند گردو، پسته و بادام سرشار از پروتئین، کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E، آلفا لینولئیک اسید (مؤثر در تقویت سیستم ایمنی) و فیبر هستند. این دانه های روغنی برای سلامت قلب و همچنین کاهش وزن بسیار مفید هستند.

معصومه حیدری
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.