Notice: Undefined property: wpdb::$get_charset_collate in /var/www/vhosts/salamati.ir/httpdocs/wp-includes/wp-db.php on line 618

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/salamati.ir/httpdocs/wp-content/plugins/doctor-profile/includes/helpers.php on line 510

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/salamati.ir/httpdocs/wp-content/plugins/doctor-profile/includes/helpers.php on line 525
رشد ریواس در آستانه بهاری شدن
73

رشد ریواس در آستانه بهاری شدن

|
0 دیدگاه

رشد ریواس در آستانه بهاری شدن است. گیاه ریواس یکی از گیاهان کوهستانی است که اکثرا در فصل بهار به صورت خودرو در کوه های ایران رشد می کنند.

رشد ریواس در آستانه بهاری شدن

عادت‌های غذایی یکی از سوغاتی است.که گیاهان برای ما به ارمغان آورده و جای خود را به درستی در سفره‌های ایرانی پیدا کرده است. که می‌توان گفت دست یافتن به این گیاهان بسیار آسان‌تر و ارزان‌تر از دیگر مواد غذایی خواهد بود.

دیار خراسان با توجه به موقعیت جغرافیایی، تنوع پوشش گیاهی و گوناگونی جمعیت و آداب و رسومی که دارد.

به خوبی توانسته از این ظرفیت خدادادی‌اش استفاده کند.

گیاه ریواس یکی از گیاهان کوهستانی است

 که اکثرا در فصل بهار به صورت خودرو در کوه های ایران رشد می کنند.

بهار و سلام دوباره طبیعت به جهان، فصلی است.

 با اندکی گشت‌وگذار در سرزمینِ به تازگی رنگارنگ شده می‌توان گیاهانی با ارزش غذایی بالا پیدا کرد .

که «خورشت بهاری» یا همان «خورشت ریواس» از آن جمله است که سراسر ایران اگر به این گیاه دسترسی داشته باشند .می‌توانند این غذای لذیذ را طبخ کنند.

ترکیبات اصلی خورشت علاوه بر ریواس شامل گوشت بدون استخوان، پیاز، شکر، نعنا و جعفری تازه است؛

خورش ریواس به‌خاطر طعم ترش ریواس، یکی از لذیذترین خورش‌های بهاری است،.

این خورش را اگرچه می‌توان به دو روش پخت ولی طبخ آن همراه نعنا و جعفری عطر و بوی تکرار نشدنی‌ای دارد.

این گیاه علاوه بر طعم نسبتا ترش و خوشمزه اش برای سلامتی فواید زیادی دارد.

یکی از خواص گیاه ریواس درمان یبوست است. همچنین صفرا و دل به هم خوردگی را رفع می کند و برای حصبه مفید است.

بزرگترین رویشگاه  رشد ریواس

ریواس گیاهی است که بصورت طبیعی و دیمی رشد می‌کند و در مناطقی که گل لاله وجود دارد این گیاه نیز رشد می‌کند.

بیشتر در مناطق کوهپایه و سردسیر رشد می‌کند و به آبیاری نیاز ندارد.

فصل برداشت ریواس در بیشتر مناطق ایران فروردین ماه است.

از لحاظ سطح و پراکنش گونه در مراتع شهرستان شهربابک قرار دارد.

رشد ریواس  

همچنین در دامنه کوه‌های پارک ملی موته (استان اصفهان) و در دامنه بینالود نیشابور،است.

کوهستان‌های آذربایجان و کردستان،و بلندی‌های البرز در شمال تهران و همچنین در استان خراسان رضوی شهرستان گناباد.

و کوه‌های روستای رباط ترک (که این گیاه در کوه‌های رباط ترک و قلعه تخت کوه به‌طور وحشی رشد می‌کند)

و همچنین در ارتفاعات روستای شهرک از توابع شهرستان خواف به وفور یافت می‌شود.

که در بهار روییده و بومیان با چیدن سنگ دور ساقه‌اش آن را پرورانده و سبب بلندتر شدن ساقه‌اش می‌گردند.

این نبات در کوه‌های هندوکش- شمال کابل، نیز به می با شیوه‌های مشابه به صورت طبیعی می‌روید و بومیان آن را پرورش می‌دهند.

رشد ریواس (رواش) سالنگ و پغمان در کابلستان شهرت فروان دارد.

ریواس یکی از ره‌آوردهای نیشابور است.

ریواس ساقه بلند و با ریواچ قاقوری که از ساقه آن شربت تهیه می‌کنند یک نوع ریواس است که در حاشیه کویر درزیبد گناباد می‌روید.

همچنین یکی از بهترین رویشگاه‌های ریواس، استان‌های کردستان، کرمانشاه و ایلام است.

رشد ریواس همچنین در استان کهگیلویه و بویراحمد٬مناطق سردسیری شهرستان چرام (کوه پهن٬کوه چاسخار٬است.

وکوه ساورز٬منطقه سادات امامزاده علی(ع)٬دیلگون و مناطق جلیل و بابکان و نرماب در بویراحمد به وفور یافت می‌شود.

فصل تهیه قاقوری یا ساقه شربتی آن ۲۵ اسفند تا آخر فروردین است. مزه این نوع شربت مشابهه طعم انار شیرین است.

رشد ریواس دشت زیبد

مهم‌ترین نواحی رویش ریواس در ایران،دامنه‌های کوه بینالود در شهرستان نیشابور،است.

دامنه کوه‌های شهرستان شهربابک در کرمان و دامنه کوه‌های البرز در شهرستان طالقانو کوه‌های کردستان می‌باشد.

رشد ریواس در فصل بهار به فراوانی در بازارهای محلی مناطق آذربایجان نیز یافت می‌شود.

که از دامنه‌های کوه‌های این مناطق توسط روستاییان برداشت می‌شود. در ایران ریواس چند گونه مختلف دارد .

و نوع ریواس شیرین که به آن قاقوری یا ریواچ می‌گویند که در دامنه کوه زیبد و دشت ریواس زیبد می‌روید.

این نوع ریواس را کشاورزان با ریختن خاک روی ساقه گاهی ساقه با ارتفاع یک متر و صخامت ۸ سانت بدست می‌آورند.

که بر خلاف ریواسهای سایر مناطق طعم شیرین دارد و نه طعم ترش. این گیاه در مناطق جنوبی استان فارس -کوه‌های اطراف شهر دبیران نیز یافت شده‌است.

ریواس در مناطق مختلف شهرستان شازند هم وجود دارد مخصوصاً در کوه راستوند و کوه شهباز.گیاه ریواس بومی آسیا و به احتمال زیاد سیبری و یا کوههای هیمالیا می‌باشد. در قرن شانزدهم در اروپا کشت می‌شد.

و نوشته‌ها حاکی از آن است که قبل از میلاد مسیح در چین به عنوان دارو مصرف می‌شد.

گیاه ریواس بومی آسیا و به احتمال زیاد سیبری و یا کوههای هیمالیا می‌باشد.

مشخصات ظاهری گیاه ریواس :

ریشه: گیاه ریواس دارای یک ریشه معمولی است که یک تا دو متر در خاک رشد می‌کند. ریشه ریواس در مقابل سرمت و یخبندان مقاوم است.

ساقه: گیاه ریواس دارای دو نوع ساقه است. یکی ساقه زیرزمینی که به آن ریزوم می‌گویند.

ریزوم پس از رشد گوشتی و چوبی می‌شود که از جوانه‌های آن ، ساقه‌های هوایی و برگهای پهن بوجود می‌آید.

نوع دوم ساقه در ریواس ساقه‌های هوایی است که تا حدود یک متر نیز رشد می‌کند.

برگ: ریواس دارای برگهایی می‌باشد که از جوانه جانبی ریزومها بوجود می‌آیند. برگها دارای پهنک نسبتا پهن می‌باشند.

دمبرگ ریواس که قسمت خوراکی آن را تشکیل می‌دهد، گوشتی بوده و طول آن به بیش از ۵۰ سانتیمتر می‌رسد.

گل: به تعداد زیاد و به صورت خوشه در انتهای ساقه اصلی ایجاد می‌گردد و گلها به رنگ سبز می‌باشد و در اثر تلقیح بذر را تشکیل می‌دهند.

گیاه ریواس یا ریباس، گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه های هوایی و برگ های آن محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد.

ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید .

و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می گیرد.

خواص گیاه ریواس :

این گیاه خوشمزه طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین ها و املاح معدنی گوناگونی است.

برای تمامی اعضای بدن، ماده ی غذایی بسیار ممتازی شمرده می شود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت معده  و کبد مفید می باشد.

خوردن گیاه ریواس برای بیماران تب  دار و بی اشتها مفید بوده و یرقان،وسواس، سستی را درمان می نماید.

در این گونه موارد می توان ۱۰۰ گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع می کند و برای حصبه  و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است.

خوردن ریواس را نباید در برنامه ی غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه ی خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار می دهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیاده روی نکنید.

مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب گیاه ریواس همراه با آب هویج، کرفس، خیار و سیب می باشد که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است.

گیاه ریواس اثر ملین داشته و اشتها آور است و برای افزایش اشتها و یبوست مفید می باشد.

مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه  و ناراحتی های مثانه خطرناک است.

شیر مادرانی که ریواس می خورند، در نوزادان تولید اسهال  می کند. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.

گیاه ریواس به عنوان فعال کننده ی عملکرد دستگاه گوارش،

ناقل نمک های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است.نخستین کار کرد آن در دهان این است.

که با تحریک جوانه های چشایی به واسطه ی مزه ی تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره ی دهان شده و دهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده می سازد.

این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معدی و تحریک آن می شود.

در نتیجه به طور کلی باعث بهبود عملکرد معده می گردد.علاوه بر این با تحریک ترشح نمک های صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک می کند.

ریواس خاصیت مسهلی، ضد التهابی و متعادل کننده ی عملکرد روده ها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- روده ای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه ی چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی، زخم های چرکی سطحی و سوختگی های حاصل از حرارت کاربرد دارد.

ارزش تغذیه ای ۸۵ گرم ریواس

انرژی … ۲۹ کیلو کالری

چربی … ۲/۰ گرم

پروتئین … ۸/۰ گرم

کربوهیدرات … ۷ گرم

کلسیم  … ۲۶۶ میلی گرم

سدیم  … ۵ میلی گرم

پتاسیم … ۱۴۸ میلی گرم

ویتامین ث  …  ۷ میلی گرم

ویتامین آ   … ۱۰۰ تا ۳۰۰ واحد بین المللی.

معجون رنگ پریدگی گیاه ریواس :

برای رفع پریدگی رنگ صورت آب ریواس؛ آب هویج (زردک)و آب سیب سرخ را به نسبت مساوی با هم مخلوط نمایید و این نوشیدنی را بنوشید.

لوسیون ریواس برطرف کننده جوش و لک:

این گیاه خوشمزه رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید.

این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود.

ماسک ریواس:

این گیاه خوشمزه له شده را با مقدارى سرکه مخلوط نمایید و روى تمام صورت بمالید .

این ماسک براى از بین بردن کک و مک و جوش هاى چرکى و از بین بردن لک و جاى جوش مفید است.

ماسک ریواس برای برطرف کردن جوشهای چرکى:

پودر گل ریواس را با یک قاشق ماست مخلوط کنید و هفته اى سه بار روى پوست صورت بمالید.

سایر مصارف گیاه ریواس :

گیاه ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

افرادی که موی آن ها قهوه ای کم رنگ است، با استفاده از ریشه ی این گیاه می توانند به رنگ موی طلایی دست یابند.

برگ های ریواس را می توان به عنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.

این گیاه خوشمزه با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر پس غذاها ( دسرها  ) و شیرینی ها  استفاده می شود.

تا پیش از سده ی ۱۸ کاربردی در پخت غذا نداشت.گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است.

نگهداری طولانی تر ریواس

برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقه ها، آن را منجمد می کنند. اگر ساقه های ریواس به طور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود.

به طور معمول آن را با شکر یا عسل  می پزند و یا در کیک ها مورد استفاده واقع می شود.

همچنین به تنهایی یا همراه یا توت فرنگی در تهیه ی ژله و مرباها به کار می رود.

چاشنی هایی که با ریواس مصرف می شوند، عبارتند از لیمو  ، دارچین و زنجبیل.

 مضرات گیاه ریواس :

این گیاه خوشمزه به علت دارا بودن اسید اگزالیک برای بیماران کلیوی مضر است.

مصرف بیش از حد ریواس در تغذیه بیماران با نارسایی قلبی نیز توصیه نمی شود. زیرا ریواس حاوی مقادیر قابل توجهی از سدیم می باشد و افزایش سدیم در بدن موجب افزایش نگهداری مایعات در بافتهای بدن می شود.

این مطلب برگرفته از چندین مقالات پزشکی میباشد .امید است مفید واقع شود .

[click_like post_id='175275']

salam_adminn
از این نویسنده

بدون دیدگاه

جهت ارسال پیام و دیدگاه خود از طریق فرم زیر اقدام و موارد زیر را رعایت نمایید:
  • پر کردن موارد الزامی که با ستاره آبی مشخص شده است اجباری است.
  • در صورتی که سوالی را در بخش دیدگاه مطرح کرده باشید در اولین فرصت به آن پاسخ داده خواهد شد.